Дарницький міст – так і залишиться незавершеним чи його таки добудують?

Київрада має намір звернутися до Кабміну, щоб уряд знайшов гроші на завершення будівництво Дарницького мосту. Йдеться про автомобільний з’їзд із моста на вулицю Дніпровська набережна, який так і не був закінчений, тому що в держбюджеті вже кілька років поспіль не передбачається відповідне фінансування – повідомляє KиевVласть.

Депутати 87 голосами “за” затвердили проект рішення “Про звернення Київської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо завершення будівництва автомобільного з’їзду на вул. Дніпровська набережна з залізнично-автомобільного мостового переходу через р. Дніпро в Києві на залізничній дільниці Київ-Московський-Дарниця” (№08/231-3157/ПР від 12.12.2017 року). Документ подали на розгляд депутати Київради Олексій Окопний і Роман Марченко.

У зверненні сказано, що розпорядженнями Кабміну (№755-р від 10 грудня 2003 року і №490-р від 13 липня 2004 роки) був даний старт будівництву даного залізнично-автомобільного переходу (відомого також як Дарницький міст). Замовником тоді визначили Державне територіально-галузеве об’єднання “Південно-Західна залізниця”, яке згодом стало регіональною філією ВАТ “Укрзалізниця”.

Дарницький міст, йдеться у зверненні, повинен був прискорити рух в усіх напрямках і знизити навантаження на мости Патона і Південний.

У 2005 році почалося фактичне будівництво Дарницького залізнично-автомобільного моста. Запуск об’єкта відбувся 23 серпня 2011 року, проте автомобільний з’їзд із переходу не був закінчений.

У 2016 році фінансування будівництва було призупинено. Тоді в регіональній філії “Південно-Західна залізниця” ВАТ “Укрзалізниця” запропонували Кабміну передбачити у державному бюджеті гроші на продовження будівництва з’їзду з моста, але цей пункт при затвердженні державного бюджету на 2016-2018 роки не включили.

При тому дефіциті сполучення між правим і лівим берегами Дніпра Дарницький міст – єдиний в Києві, який не працює на повну потужність. І хоча він уже 7 років як функціонує, фактично проект будівництва був покинутий у кроці від завершення. Добудова з’їзду на Дніпровську набережну і запроектованих заїздів перетворить міст в повноцінну автомагістраль для жителів лівого берега“, – вважає співавтор даного звернення, депутат Київради Олексій Окопний.

Нагадаємо, що вартість будівництва Дарницького моста склала близько 12 млрд гривень (станом на 2012 рік). При цьому експерти та фахівці знайшли у ньому масу недоліків конструкції. Зокрема, перші 7 зведених опор моста майже відразу почали покриватися тріщинами, не витримуючи власної ваги.

А в лютому 2018 року стало відомо, що в Міністерстві інфраструктури теж готові добудувати міст, “готовність якого становить 82,4%“. Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк підкреслив, що “…вже через півтора-два роки залізнично-автомобільний мостовий перехід через Дніпро в Києві повинен бути добудований і переданий на баланс КМДА“.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.