95-й чи 92-й для нових авто?

Ціни на паливо, що стрімко зростають щодня, змушують кожного власника авто шукати можливість заощадити. Трошки дешевше 95-го обійдеться бензин марки АІ-92. При цьому багато автолюбителів стверджують, що він ще й кращої якості. АвтоЦентр вирішив зібрати всі нові автомобілі, які готові задовольнятися більш низькооктановим паливом.

У нинішніх умовах тема економії актуальна як ніколи. Навіть власники дорогих автомобілів не проти заощадити, тому на заправках можна зустріти навіть Рендж Ровер і Порше з ГБО. Але не всі хочуть встановлювати газобалонне обладнання і вибирають інший шлях – використання низькооктанового бензину. Крім невеликої різниці в ціні адепти використання 92-го заявляють про те, що «справжнього 95-го в Україні немає, все це 92-й з присадками». Вони вважають, що якість «другого» бензину значно вища і використовують його навіть у машинах, які вважають за краще «їсти» 95-й. Але такий підхід може бути згубним для двигуна. Так, сучасні блоки управління коректують роботу системи запалювання, але якщо двигун високофорсований, з високим ступенем стиснення, використання низькооктанового палива однозначно загрожує детонацією. А це позначиться і на характеристиках, і на терміні служби «серця» вашого авто.

Тому використання 92-го для машин, «рідним» октановим числом яких є 95 і вище, ми категорично не рекомендуємо! При цьому пропонуємо вашій увазі список нових автомобілів, які продаються на українському ринку і відмінно сприймають 92-й, що підтверджується виробником. Варто зазначити, що більшість виробників на своїх сайтах вказують мінімум технічної інформації, і часто в графі паливо значиться лише «бензин» або «дизель», і ні слова про октанове число. Ці дані є лише в інструкції по експлуатації, яка далеко не завжди є на сайті. Але ми проаналізували всю наявну інформацію і склали список нових автомобілів (з доступних в Україні), яким використання 92-го не зашкодить.

Позашляховики

Автомобілі цього класу довше інших залишаються на конвеєрі без зміни поколінь: 10 років – норма, а іноді ці авто «живуть» 20 і більше років. Цим, а ще багатолітровими низькими обертами моторів і можна пояснити їх «всеїдність». До таких належить Toyota Land Cruiser 200, Mitsubishi Pajero Wagon (а ось новий Sport вже згоден лише на 95-й) і Jeep Wrangler з двигуном 3,6 Pentastar. Рекомендованим є 92-й також для російських УАЗ Patriot і Hunter. Воно й не дивно, адже їх двигуни це глибока модернізація агрегату родом з минулого століття.

Кросовери

Ці машини не настільки суворі конструктивно, і покоління змінюються настільки часто, що часом не встигаєш встежити. Але багато, особливо великих моделей часто проектуються з розрахунками на ринок США, де популярний бензин Regular з октановим числом 87 по місцевих стандартах. У перерахунку на наші стандарти це якраз приблизно дорівнює нашому 92-му. Нормально до такого бензину поставиться, наприклад, Mitsubishi Outlander, але все ж тут 92-й є лише припустимим, а рекомендують якраз «п’ятий». Без проблем поїдуть на низкооктановому бензині кросовери від Honda: Pilot і CR-V. Заправлятися з ними на одній колонці готові тойотовські RAV4 і Highlander.

Звичайні легковики

У цьому класі все менше автомобілів, здатних харчуватися 92-м, але вони є. Серед таких, наприклад, вся лінійка марки Ravon. R2, R4 і Gentra відмінно працюють на 92-му. Всі завдяки тому, що двигуни узбецької марки – це старі мотори GM і крім віку ще й розроблялися з урахуванням американських реалій. На ці ж реалії розрахований і модельний ряд Ford, правда, далеко не весь. Вивчивши інформацію про всі моделі, ми визначили, що 92-й підходить для Focus і Mondeo – іншим подавай тільки «п’ятий». У модельному ряду Toyota крім кросоверів низькооктановим паливом може харчуватися і Camry, але тільки у версіях з «молодшими» моторами – «четвірками» 2,0 і 2,4. Трилітровий V6 споживає тільки 95-й.

Ще одного представника в наш «клуб 92» дає Honda – Accord теж згоден на 92-й. Здавалося б, тут саме місце для нашого автопрому з його Сенсом, двигун якого родом з 80-х, але ні. Лити 92-й в Сенс «Не має сенсу» – йому потрібен виключно 95-й. Як бачимо, кількість автомобілів, готових їздити на 92-му не дуже велика, але вони є практично в будь-якому класі. Чи варто віддавати перевагу тій чи іншій машині, керуючись цим показником – особистий вибір кожного.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.