Техогляд повертається? 🚗

Починаючи з 2012 року, власники легкового автотранспорту не переймаються проходженням техогляду. Скасування техогляду насамперед було пов’язане з корупцією під час видачі талонів. Але з 2020 року техогляд в Україні для легкових автомобілів збираються повернути.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про приведення законодавства України у сфері автомобільного транспорту відповідно до актів Європейського Союзу», прийняття якого передбачає нові правила проходження техогляду, в тому числі і обов’язковий техогляд для легкових автомобілів некомерційного призначення. Законом передбачено поступовий перехід на обов’язкове проходження техогляду до 2022 року.

Крім талона, водії отримають радіочастотну мітку, по якій можна буде перевірити справжність техогляду.

Відновлення техогляду в новому законі торкнеться практично всіх автовласників. Ось приблизний перелік технічних транспортних засобів, які повинні бути вказані в обов’язковому порядку.

1️⃣ Комерційні автомобілі – залежно від виду.
2️⃣ Легкові авто старше 4-х років – кожні два роки.
3️⃣ Таксі старше 1 року – постійно.
4️⃣ Автобуси старше 1 року – щопівроку.
5️⃣ Вантажні авто до 3,5 тонн старше 4-х років – кожні 2 роки.
6️⃣ Вантажні авто понад 3,5 тонн старше 1 року – незалежно.
7️⃣ Трактори старше 4-х років – кожні 2 роки.
8️⃣ Автомобілі, що перевозять небезпечні вантажі, старше 1 року – кожні півроку.
9️⃣ Мототранспорт з об’ємом двигуна понад 125 куб. см, старше 2-х років – кожні 2 роки.
🔟 Спецтранспорт старше 1 року – щороку.

Техогляд у 2020 році обов’язковий для автобусів, вантажівок, автомобілів таксі. Для вантажних автомобілів, що використовуються в міжнародних перевезеннях, необхідна наявність міжнародних сертифікатів технічного огляду (МСТО).

Виняток у проекті закону зроблено тільки для тих власників автомобілів, хто купує своє авто в салоні, і їздить на ньому не більше чотирьох років, знову купуючи нове. Такі «щасливчики», можливо, навіть ніколи і не дізнаються про введення техогляду авто в Україні. Можуть не перейматися з приводу проходження техогляду також власники наступних транспортних засобів:

1️⃣ З об’ємом двигуна до 50 см. куб.
2️⃣ Зі швидкістю не вище 25 км / год.
3️⃣ Неексплуатованих колекційних авто.
4️⃣ Спортивних машин для змагань.
5️⃣ Для агрокомплексу.
6️⃣ Тракторів зі швидкістю не вище 40 км / год.
7️⃣ З дипломатичними номерами.

Далі буде..

 

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.