500 кг використаних батарейок, зібраних на АЗК WOG, відправлено в Румунію на завод переробки

11 березня відбулася перша в Україні відправка використаних батарейок на завод з переробки в Європу. Компанія WOG приєдналась до громадської ініціативи «Батарейки, здавайтеся!» та передала на переробку 500 кг використаних батарейок, які здавали на пунктах збору клієнти АЗК WOG по всій Україні.

Завдяки зусиллям активістів, небайдужих громадян та компаній, які долучились до руху «Батарейки, здавайтеся!», перші 20 тон використаних батарейок відбули з України на переробку на завод GreenWEEE (Румунія).

«В останні кілька років на АЗК WOG по всій Україні були установлені пункти збору використаних батарейок. Тому ми добре обізнані щодо проблеми утилізації батарейок в нашій країні. Адже у нас відсутні заводи з їх переробки. І весь час, поки ми шукали надійного партнера з доставки батарейок на утилізацію, зберігали зібрані від клієнтів батарейки на нашому складі. Сьогодні ми передаємо всю партію до останньої батарейки — а це півтони — нашому надійному партнеру, громадському руху «Батарейки, здавайтесь! Хочу ще раз підкреслити, що ми не просто зібрали батарейки, а відправляємо їх на завод GreenWEEE у Румунію для подальшої їх переробки», – говорить Олена Осипчук, директор з комунікацій WOG.

Як відомо, до цього моменту жодна з батарейок, які збирались в Україні, не йшла на переробку. На складах компаній та активістів лежить щонайменше 300 тон, ще більше – потрапили до рук псевдо-переробників та опинились на сміттєзвалищі чи в природі.

«Це перший випадок в історії, коли українські батарейки почнуть перероблятись. І ми дякуємо кожному нашому прихильнику та компаніям-партнерам, які всі ці роки вірять в нашу місію та допомогли прийти до цієї точки! Разом робимо те, що здавалося неможливим. Завдяки даній акції – вивезенню 20 тон батарейок на переробку – від безповоротного забруднення збережено 1600 гектарів землі (приблизно 2000 футбольних полів). Але це – тільки 0,05% всіх використаних батарейок, які щорічно викидаються в Україні. Тому попереду – ще багато роботи!», – відзначила Любов Колосовська, голова руху «Батарейки, здавайтеся!»

Подія першої відправки покликана також просувати законопроект 2207-1 нового Закону України про відходи, суть якого полягає в зобов’язанні імпортерів, які ввозять в Україну батарейки чи інші товари, фінансувати та забезпечувати переробку утворених відходів від їх продукції (саме так, як це працює у Європі).

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.