Хто платитиме за аварії на українських дорогах: Верховний суд виніс свій вердикт

Українські водії не повинні платити за несправність вітчизняних доріг або їх вади. Матеріальна відповідальність за стан полотна покладається на відповідні органи і структури, у яких вони знаходяться на балансі – постановила Велика палата Верховного суду, розглядаючи справу №373/тисяча двісті вісімдесят один/16-ц. Вона зобов’язала міськраду відшкодувати збиток, нанесений автомобілю під час аварії через стан дорожнього полотна – повідомляє UBR.

В даному випадку мова йшла про Переяслав-Хмельницьку міську раду і про відшкодування за ремонт Renault Lodgy 38,4 тис. грн.

«Дуже логічна постанова, яка раз і назавжди розставляє все по своїх місцях: за ким офіційно закріплена та чи інша ділянка дороги – той і повинен відшкодовувати збитки, яких було завдано автомобілю або людині через його несправність (їм безпосередньо або страховим компаніям, якщо ті раніше провели виплати постраждалим). Тобто відповідальність не несе ні Укравтодор, ні якась ще обслуговуюча компанія, а фактичний власник(!!!). Він повинен підтримувати дорогу в адекватному стані і платити, якщо не робить цього. Все чітко і зрозуміло», – прокоментував UBR.ua ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

ДТП через погані дороги – дуже поширене явище в Україні. Страждають і машини, і люди в ході аварій. Найчастіше водії беруть всі збитки на себе, рідше – платять страхові компанії. Далеко не всі українські авто застраховані на поточний момент.

«Найчастіше судові процеси про стягнення матеріальної шкоди, завданої в ході ДТП, ведуть самі водії. Саме вони зазвичай судяться з місцевою владою. Куди рідше позови подають страхові компанії, які оплатили ремонт машин своїх клієнтів (в рамках регресних вимог)», – розповів UBR.ua керуючий партнер ЮФ «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв.

Юристи розповідають, що люди досить часто виграють судові позови про стягнення шкоди. Однак це зовсім не означає, що вони завжди отримують присуджені їм суми. Грошей можна чекати роками, а можна і зовсім не отримати навіть при наявності відповідної постанови суду.

«Причини можуть бути різні. Наприклад, Держказначейство може гальмувати платежі на той чи інший регіон. Або в бюджеті міста або області може не бути відповідної статті витрат – на судові виплати (і, до речі, з цієї причини відшкодування гальмується найчастіше). Гроші у міста можуть бути, але якщо статтю витрат не затвердили, то місцеві керівники не можуть дозволити виплату, оскільки за фактом допустять нецільове використання коштів. Фактично це посадовий злочин, за яке чиновника при першій нагоді покарає Прокуратура або Контрольно-ревізійне управління. Це всі розуміють, і не хочуть підставлятися зайвий раз», – зазначив Можаєв.

Правознавці визнають, що часто відповідні статті місцевих бюджетів не передбачають навмисне – щоб не платити. Однак запевняють, що особливо настирливі водії все-таки домагаються свого і отримують відшкодування, якщо не в поточний рік (коли виграли суди), то в наступний. Оббиваючи пороги місцевих чиновників, і домагаючись появи відповідних статей витрат.

 Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.