UBER: Добро чи зло?

З приходом нового сервісу приватних перевезень в Україну, суспільство розділилось: ті, хто часто користуються таксі, роблять з Uber манну небесну, яка вирішить усі проблеми з сервісом, а таксисти й диспетчери таксомоторних служб бояться за робочі місця та повну зміну правил гри на ринку. Ми вирішили зібрати відомі історії та факти про цю компанію й те, як її прихід в Україну може вплинути на місто та бізнес служб таксі.

Uber – це не класичне таксі, а авто-на-замовлення

Таксі – це автівка, яку ви «ловите» на вулиці. Його, звісно, можна викликати по телефону, але зручність таксомоторних служб у містах полягала у тому, що ви можете сісти в машину безпосередньо на перехресті або у спеціально відведених місцях. Також таксі мають лічильник кілометражу, який рахує суму, яку потрібно сплатити водію. Тому водій теоретично може поїхати не найкоротшим шляхом, щоб отримати трохи більше грошей від пасажира. Ще важливо, що таксомоторні засоби вирізняються серед інших автівок (пофарбовані у помітний колір, мають впізнаваний вигляд (як «кеби» у Лондоні) або їздять з «шашечками»).

Як бачимо, класичні таксі в Києві давно вже не користуються особливим попитом. Натомість, їх замінили авто-на-замовлення, які можна викликати по телефону, за допомогою веб-сайту чи мобільного застосунку. Вартість поїздки рахується за допомогою GPS, а не лічильника. А Uber ще й використовує лише безготівковий розрахунок – таким чином клієнти платить гроші компанії, а вона у свою чергу нараховує гроші водію. Крім того, ці автівки не мають якось відрізнятись – розпізнавальні знаки тут не потрібні.

uber-2

Компанія часто дуже агресивно заходить на ринок

Uber – не єдина міжнародна компанія, що надає високоякісні послуги авто-на-замовлення. Але, безперечно, найвідоміша. Чому саме проти неї спрямовані численні страйки в різних країнах? Справа в тому, що Uber використовує досить агресивні фінансові та маркетингові техніки для освоєння нових ринків, іноді вони можуть підпадати під поняття демпінгу цін.

Наприклад, у Франції на початку існування компанії (поки її не заборонили повністю), Uber платив бонуси водіям, які сягали $1100 доларів за тиждень. Таким чином, французькі клієнти платили лише частину суми. Усі бонуси сплачували інвестори Uber, щоб компанія мала можливість швидко захопити ринок та переманити водіїв з інших компаній. При чому локальні стартапи не могли конкурувати з міжнародним гігантом через брак коштів у інвесторів для боротьби за водіїв та клієнтів.

У Китаї відбулась схожа ситуація. Тільки тут Uber став спеціально знижувати ціни на поїздки, щоб захопити ринок. І це йому вдалося – завдяки сервісу «Народний Uber», частка компанії на китайському ринку швидко зросла з 15 до 30 відсотків. Представники локальних сервісів стверджують, що міжнародна компанія бере у клієнтів лише близько 25% вартості поїздки – все інше водію доплачує самостійно. Таким чином, умисно занижуючи ціну, великий Uber демпінгує, щоб швидко позбутися конкурентів.

У США теж було декілька скандалів, пов’язаних з компанією. Наприклад, Uber звинувачують у DDoS-атаках на конкурентів у Нью-Йорку, а у Сан-Дієго сервіс спеціально не випускав додаткових водіїв на дороги, коли був підвищений попит, щоб штучно підняти ціни на деякий час.

uber-1

Через Uber в містах більше автівок, ніж могло б бути

У тому ж Нью-Йорку міська адміністрація стверджувала, що численні сервіси авто-на-замовлення збільшують напругу на дорожню мережу. Так як більшість таких компаній беруть за свої послуги менше, ніж традиційні таксі, більше людей, які б в іншому випадку користувались громадським транспортом, замовляють собі авто для подорожі містом. Це збільшує кількість авто, які знаходяться у місті у непікові години, а також можуть збільшувати затори у годину пік. Але ця ситуація для киян знайома – так як в місті порівняно дешеві сервіси, на кшталт «Уклону».

У службі Uber завжди жорсткий контроль
за сервісом завдяки відгукам користувачів

Але перш за все Uber знайомий багатьом, в тому числі й українцям, які користувались сервісом в інших країнах, через високу якість перевезень. Компанія набирає водіїв з досвідом, які мають чисті і не найдешевші автівки. Зазвичай, вони приємні у спілкуванні, пропонують воду та не вмикають музику, доки ви про це не попросите.

Такий сервіс можливий через те, що кошти за сплату поїздки йдуть спочатку компанії, а вже потім водію. За поганий відгук власник автівки може отримати штраф або й взагалі бути заблокований сервісом. Також для користувачів працює система коментарів та оцінки водіїв, яка допомагає іншим пасажирам обирати найкращих водіїв, а також дозволяє компанії відстежувати якість перевезень.

uber-3

Таксисти на Ланосах у Києві, скоріш за все, нікуди не зникнуть

Якщо раптом Uber не почне демпінг цін (а це навряд чи станеться, ми не такий важливий ринок, як Китай), то послуги компанії опиняться у «середньому сегменті». Дешевші таксі з водіями на Ланосах, які працюють на природньому газі замість бензину, залишаться і будуть мати своїх клієнтів. До Uber їх не пустять, адже вони не можуть працювати через надто низький клас автівки, але інші служби будуть переорієнтовані на менш вимогливих клієнтів.

В українців та їх іноземних колег зовсім різні причини,
щоб протестувати проти Uber

Якщо в інших країнах проти Uber виступають таксисти, тому що вони заплатили величезні гроші за ліцензію на перевезення, та інші, менші сервіси, які не можуть собі дозволити відповідь на демпінг цін, то в Україні причини невдоволення зовсім інші. Це, перш за все, втрата робочих місць (в основному диспетчерів), а також неможливість конкурувати з Uber у сенсі якості сервісу – кияни часто скаржаться на водіїв та диспетчерів, а також на незручність виклику автівки, коли потрібно десять хвилин чекати на sms. Саме в Києві це може означати початок боротьби за клієнта за допомогою підвищення якості сервісу.

 

Джерело: