Відповідальність за неналежне паркування посилили

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою 21 грудня закон, згідно з яким змінюються правила паркування автомобільного транспорту та відповідальність за неналежне паркування. Про це повідомляють на сайті Адміністрації Президента.

За законом, порушення правил зупинки, стоянки чи паркування авто тепер фіксуватимуть на фото та відео. Крім цього, за несплату вартості паркомісця або паркування на місцях для людей з інвалідністю водія притягуватимуть до адміністративної відповідальності. Копію рішення про притягнення до адмінвідповідальності за порушення, зафіксовані на фото та відео, залишатимуть на лобовому склі автомобіля, а саму постанову надсилатимуть поштою.

Також вводиться поняття «належного користувача» — людини, яка користується автомобілем замість власника і може бути оштрафована. За неправильно припарковане авто на іноземній реєстрації штрафуватимуть того, хто його ввіз в Україну.

Розмір штрафу за порушення правил паркування становитиме від 255 до 510 грн. Штраф за несплату за паркування — двадцятикратний розмір від вартості однієї години послуги. Крім цього, інспекторам з паркування заборонили приймати готівкові кошти за послуги та в рахунок оплати штрафів.

Також закон визначає чіткий перелік підстав для евакуації авто на штрафмайданчик:

1) паркування на проїзній частині у два і більше рядів;

2) паркування у заборонених ПДР місцях зупинки або стоянки;

3) паркування, що унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими візками;

4) паркування на виділеній смузі для руху громадського транспорту;

5) паркування на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджання руху або роботі снігоприбиральної та іншого комунальної техніки у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушення схеми паркування транспортних засобів та блокування проїзду по двох або більше смугах руху.

Повернути авто з арештмайданчика можна буде після сплати штрафу та вартості послуги із його транспортування та зберігання.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дн