Ліків в автомобільній аптечці не буде

В автомобільних, мотоциклетних і автобусних аптечках не повинно бути медикаментів – таким є рішення МОЗ. У транспортних аптечках будуть тепер тільки засоби для надання першої долікарської допомоги при дорожньо-транспортній пригоді (ДТП): новий наказ вже розроблений і поданий на узгодження МОЗ, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

Крім засобів для надання допомоги при ДТП кожна транспортна аптечка обов’язково повинна містити інструкцію, з покроковим описом надання першої допомоги при транспортній аварії. МОЗ зазначає, що близько 80% смертей внаслідок ДТП відбувається саме через сильну втрату крові потерпілого, поки бригада «швидкої» встигає приїхати на місце аварії.

Тому в першу чергу транспортна аптечка повинна бути укомплектована різними засобами, що допомагають зупинити кровотечу. Це бинти різної ширини, серветки, джгут «САТ», який потерпілий може сам собі накласти, а не просто гумовий джгут, як було раніше. У нових автоаптечках не повинно бути медикаментів, які мають термін придатності (зеленка, таблетки і т.д.), оскільки водії далеко не завжди їх вчасно оновлюють.

При наданні першої долікарської допомоги звичайними громадянами, а не медиками, ліки не знадобляться. Це, як зазначає МОЗ, світовий досвід, але в той же час автовласник має повне право доповнювати аптечку тими ліками, які йому необхідні. Відомство переглянуло перелік медикаментів і медвиробів, що входили до складу транспортних аптечок ще двадцять років тому. Тепер же новим проектом наказу МОЗ приводить вміст будь-яких транспортних аптечок у відповідність до євростандартів.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.