Оформити ДТП без поліції можна за допомогою європротоколу

Європротокол стає підставою для виплати страхового відшкодування при дотриманні таких умов:

    • в учасників оформлені поліси ОСАЦВ;
    • у ДТП немає потерпілих;
    • водії не перебувають у стані наркотичного або алкогольного сп’яніння;
    • сума збитку не перевищує 25 тис. грн.

Збиток оцінюється візуально, за домовленістю сторін. Наприклад, якщо подряпаний бампер, можна заповнювати європротокол. Якщо при аварії постраждали дзеркала, фари, лобове скло та інші дорогі елементи, краще дзвонити в асистанс.

Дії при ДТП

Перше, що потрібно зробити при настанні страхового випадку – сфотографувати місце події. Знімки стануть головним аргументом у спірних питаннях. На фото повинні бути добре видно номери обох ТЗ і пошкодження машин з різних ракурсів.

Якщо є свідки, їх також залучають до оформлення європротоколу. Рекомендовано відразу дізнатися їх контактні номери – так, про всяк випадок. Якщо ж очевидців немає, а у відповідній графі бланка пишеться «свідки не встановлені».

Вкрай важливо домовитися про претензії з другим учасником. Виплата можлива лише за погодженням сторін, тобто, якщо обидва водія сходяться на думці про причини та наслідки ДТП.

Заповнення європротоколу

Бланк складається з 3-х аркушів: титульної, оригіналу та копії. Заповнюється він в одному примірнику. Так як європротокол – це стандартизований документ, не має значення, якою компанією він виданий. Якщо у обох учасників є на руках європротокол, це тільки на краще. При первинному знайомстві з оформленням документа кожен може допустити помилку. Виправляти її не можна – слід скористатися чистим бланком.

Страховики рекомендують заповнювати європротокол друкованими літерами. Основні відомості: дата ДТП, місце подій, дані учасників і їх страхових компаній, умови зіткнення (схема). Для внесення додаткової інформації використовуються чисті аркуші А4. У документі обов’язково вказати, що «пояснення додаються» і зазначити їх кількість.

Пам’ятайте: неправильні дані в європротоколі можуть призвести до відмови у страховому відшкодуванні.

Що далі?

Заповнений документ ділиться між учасниками (одному з них видається лист-копія). У них є 3 дні з моменту аварії, щоб сповістити страхову компанію. У період 10 днів не можна робити ніяких маніпуляцій з машиною (не ремонтувати), тому що перед оформленням виплати ТЗ повинен оглянути представник СК.

Якщо у вас виникають будь-які сумніви – телефонуйте в страхову компанію. Оператор допоможе скоординувати дії і надасть допомогу в заповненні європротоколу.

Evroprotokol_zrazok

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.