Site icon AutoKyiv

Оформити ДТП без поліції можна за допомогою європротоколу

Європротокол стає підставою для виплати страхового відшкодування при дотриманні таких умов:

Збиток оцінюється візуально, за домовленістю сторін. Наприклад, якщо подряпаний бампер, можна заповнювати європротокол. Якщо при аварії постраждали дзеркала, фари, лобове скло та інші дорогі елементи, краще дзвонити в асистанс.

Дії при ДТП

Перше, що потрібно зробити при настанні страхового випадку – сфотографувати місце події. Знімки стануть головним аргументом у спірних питаннях. На фото повинні бути добре видно номери обох ТЗ і пошкодження машин з різних ракурсів.

Якщо є свідки, їх також залучають до оформлення європротоколу. Рекомендовано відразу дізнатися їх контактні номери – так, про всяк випадок. Якщо ж очевидців немає, а у відповідній графі бланка пишеться «свідки не встановлені».

Вкрай важливо домовитися про претензії з другим учасником. Виплата можлива лише за погодженням сторін, тобто, якщо обидва водія сходяться на думці про причини та наслідки ДТП.

Заповнення європротоколу

Бланк складається з 3-х аркушів: титульної, оригіналу та копії. Заповнюється він в одному примірнику. Так як європротокол – це стандартизований документ, не має значення, якою компанією він виданий. Якщо у обох учасників є на руках європротокол, це тільки на краще. При первинному знайомстві з оформленням документа кожен може допустити помилку. Виправляти її не можна – слід скористатися чистим бланком.

Страховики рекомендують заповнювати європротокол друкованими літерами. Основні відомості: дата ДТП, місце подій, дані учасників і їх страхових компаній, умови зіткнення (схема). Для внесення додаткової інформації використовуються чисті аркуші А4. У документі обов’язково вказати, що «пояснення додаються» і зазначити їх кількість.

Пам’ятайте: неправильні дані в європротоколі можуть призвести до відмови у страховому відшкодуванні.

Що далі?

Заповнений документ ділиться між учасниками (одному з них видається лист-копія). У них є 3 дні з моменту аварії, щоб сповістити страхову компанію. У період 10 днів не можна робити ніяких маніпуляцій з машиною (не ремонтувати), тому що перед оформленням виплати ТЗ повинен оглянути представник СК.

Якщо у вас виникають будь-які сумніви – телефонуйте в страхову компанію. Оператор допоможе скоординувати дії і надасть допомогу в заповненні європротоколу.

Evroprotokol_zrazok

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version