Як придбати «євробляху» в Україні і перевірити її перед покупкою?

За довгий час пригону в Україну «євроблях», всередині країни сформувався свій внутрішній ринок цих автомобілів. У зв’язку з чим, дуже часто буває, що люди обирають варіант не доставки автомобіля під замовлення з Європи, а просто купують «євробляху» через інтернет або з майданчиків та авторинків в Україні.
Все частіше стають актуальними питання, як перевірити документи «євробляхи» перед покупкою? Як не стати жертвою шахраїв, а також, як не попасти в ті пастки, що пізніше не дадуть можливості розмитнити автомобіль? Ці питання стають дедалі актуальніші з наближенням прийняття законопроекту № 2342, автором якого є Народний депутат України від політичної партії «Слуга народу», Олексій Ковальов.

Нюансів є досить багато. Пов’язано це з тим, що незважаючи на те, що на території України найбільше «євроблях» польської та литовської реєстрацій, а також у великій кількості знаходяться автомобілі болгарської, словацької, чеської, німецької та італійської реєстрацій. Трапляються також і автомобілі таких реєстрацій, як фінської, бельгійської, нідерландської, французької, швейцарської реєстрацій. Є навіть такі автомобілі, що «євробляхами» назвати язик не повертається, я маю на увазі реєстрації Республіки Грузія, США та Канади.
В багатьох країнах ЄС є декілька свідоцтв на реєстрацію (техпаспортів) на транспортний засіб. Маючи на руках лише одне свідоцтво на реєстрацію (техпаспорт) на транспортний засіб, ви, по-перше, будете мати складності із зняттям такого автомобіля з обліку, по-друге, практично неможливо буде розмитнити даний автомобіль.

Маючи автомобіль польської реєстрації, ви повинні мати Karta Pojazdu (це свідоцтво на право власності на автомобіль – основний документ, що підтверджує право власності) та Dowod Rejestracyiny (свідоцтво на реєстрацію на транспортний засіб, техпаспорт, що дає право експлуатувати автомобіль).

Повторюсь, що якщо ви маєте лише один з цих двох документів, ви зіткнетесь зі складнощами із зняттям такого автомобіля з обліку в Польщі, а також із розмитненням в Україні.

Як перевірити польський автомобіль, чи перебуває він на обліку? Перш за все, можна скористатись сайтом https://historiapojazdu.gov.pl/

Термін «wyrejestrowany» означає, що транспортний засіб знятий з обліку. Багато шахраїв розповідає, що сайт https://historiapojazdu.gov.pl/ – неофіційний сайт, що інформація на цьому сайті обновлюється місяцями і можна йому не вірити. Разом з цим, я скажу вам, що це повна маячня та нісенітниця, інформація на цьому сайті обновлюється практично день у день. Тому, якщо ви оплатили послуги за зняття з обліку вашого автомобіля в Республіці Польща, а на сайті присутня інформація – «zarejestrowany», то вас обдурили, а автомобіль далі продовжує перебувати на реєстраційному обліку.

Друга європейська країна, багато автомобілів якої знаходяться на території України, це Болгарія. Власники такого автомобіля повинні мати на руках два техпаспорти, щоб подальшому мати можливість зняти його з обліку та розмитнити. Для того, щоб зняти автомобіль з обліку в Болгарії, дійсно потрібно мати великий та малий техпаспорти. Коли автомобіль знятий з обліку, в органі реєстрації автомобілів в Болгарії (КАТ), видається спеціальна довідка (удостоверение), два техпаспорти перекреслюються чорним маркером із зазначенням дати зняття з обліку та підпису інспектора. В деяких КАТ робляться спеціальні отвори у великому техпаспорті.

Маючи лише маленький техпаспорт, зняти з обліку автомобіль в Болгарії, а також розмитнити його буде практично нереально. А тому, купуючи автомобіль болгарської реєстрації ,дуже важливо, щоб вам передали саме два техпаспорти.

Також два техпаспорти, які обов’язково потрібно мати для того, щоб зняти автомобіль з обліку та розмитнити, це Словаччина, Чехія, Німеччина. А тому, повторюсь, придбаваючи автомобілі цих реєстрацій дуже важливо, щоб вам передали саме два техпаспорти.

Із зразками свідоцтв на реєстрацію практично всіх країн Європейського  Союзу ви можете ознайомитись в телеграм-каналі “Доступная растаможка. Це навчальний канал з самостійної підготовки до доступного розмитнення або в Instagram

Друга проблема – автомобіль в розшуку або арештований!

Такі проблеми можуть виникнути зокрема і з автомобілями литовської реєстрації, але це легко перевірити на сайті Regitra.

Важливо, щоб при перевірці автомобіля на сайті Regitra у полі інформації про автомобіль не було відміток про обтяження, арешт або розшук – червоні, жовті трикутники та червоне слово «wanted». Наприклад, нижче показано, коли все добре, автомобіль можна зняти з обліку та розмитнити.

Дуже прикро, що лише сайт литовського органу реєстрації автомобілів дає інформацію про те, що автомобіль в розшуку, арешті або перебуває під зобов’язанням. Автомобілі інших країн ЄС потрібно перевіряти по різним відкритим джерелам інформації.

Якщо у вас виникли питання щодо перевірки «євробляхи» перед купівлею або щодо майбутнього її розмитнення, приєднуйтесь до телеграм-чату «Контр-митниця-чат» , відповіді наддадуть адвокати та митні брокери.

Третя проблема – відсутній зв’язок із власником автомобіля!

Власник автомобіля потрібний, оскільки це саме та особа, що буде підписувати із вами договір купівлі-продажу автомобіля для його розмитнення.

Величезною проблемою є те, коли зв’язок із власником повністю втрачений і пошуки його через Фейсбук та інші можливі джерела закінчилися невдачею. Таке часто трапляється із автомобілями реєстрацій США, Канада, Іспанія, Франція, Бельгія, Нідерланди.

Також проблемою є, коли зв’язок із власником є, але той хоче за підписання договору купівлі-продажу необґрунтовано великі кошти. Траплялися випадки, коли такий власник вимагав за один підпис 1000 євро, в іншому випадку погрожував заявити в поліцію про розшук автомобіля!

А тому, приглядаючись до «євробляхи», уточніть у продавця, чи є зв’язок із власником та скільки буде коштувати зняти автомобіль з обліку та підписати із власником договір купівлі-продажу.

Четверта проблема – автомобіль в’їхав до України до 2015!

Це саме та проблема, на яку менше всього звертають увагу. Проте, це саме те, що може унеможливити подальше розмитнення придбаного вами автомобіля. Уявіть собі, це ідеальний в технічному плані транспортний засіб, не в розшуку, не в арешті, не під зобов’язанням, на нього є всі документи, автомобіль навіть знятий з обліку та на нього навіть підписаний з вами договір купівлі-продажу, але, якщо цей автомобіль в’їхав на територію України до 2015 року і ні разу не з’являвся на кордоні, розмитнити його буде не можливо.

Дана обставина пов’язана із недоліками та перепонами у митному законодавстві, що були створені ще при Порошенку Южаніною, а корінням своїм ідуть в запровадженні у 2015 році Кривіцьким схеми з «євробляхами».

Разом з цим, на жаль, вказані недоліки законодавства станом на сьогоднішній день не усунуті і автівки, що потрапили до України до 2015 року скоріш за все поїдуть на «розборки».

П’ята проблема – неможливо зняти з обліку автомобіль без самого автомобіля в країні його реєстрації.

Така проблема, насамперед, пов’язана із такими країнами, як Словаччина, Чехія, Грузія. Проте, ограни державної влади Словаччини та Чехії, знаючи про таку колізію їхніх законодавств, прийшли до того, що особа, яка бажає зняти автомобіль з обліку, може отримати відповідну довідку про експорт.

Дякуючи цій щілині в законодавстві, тисячі українців, які мають автомобілі словацької та чеської реєстрації вже в Україні зможуть їх розмитнити та ввезти в правове поле України.

Аналіз та коментарі надав кандидат юридичних наук, адвокат Казачук Іван Володимирович

🚗 Увага! Чудова новина! Відтепер поліс ОСАГО можна оформити онлайн! 🚙

 Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Також нагадуємо, що в Telegram створений чат для власників авто на європейскій реєстрації https://telegram.me/EuroAutoUA