Їзда за вантажівкою: варто чи ні?

Безсумнівно, у такого способу пересування є переваги: ​​наприклад, водій легковика, який «прилип» до корми великовантажа в незнайомій місцевості, має можливість проскочити пост поліції непоміченим. Крім того, більшість далекобійників, завдяки радіозв’язку з колегами, завжди в курсі всіх попутних «засідок» і знають, де слід завчасно скинути швидкість. Так що їдеш собі спокійно слідом за «великим братом», нікуди не поспішаєш, і ні про що не думаєш.

І палива, дійсно, витрачається менше, оскільки автомобіль на хвості у фури стикається з меншим опором зустрічного повітряного потоку, рухаючись в зоні розрідження. Але ось біда – для найбільшого ефекту доведеться наблизитися до заднього бамперу вантажівки на мінімальну відстань, що йде врозріз з вимогами ПДР про дотримання безпечної дистанції. «Наздогнати» ведучого в таких умовах простіше простого, і прагнення заощадити може обернутися непередбаченими витратами.

Причин, чому не варто дихати в спину далекобійникові, досить багато. Наприклад, значні габарити фури обмежують оглядовість спереду – ви не бачите, куди їдете, а це загрожує серйозними проблемами.

Не варто забувати, що одна з головних умов безаварійної їзди – адекватне прогнозування розвитку дорожньої ситуації. А слідуючи за фурою, ви можете вчасно не зреагувати на яму, яка раптом з’явилася з-під вантажівки. Ще страшніше, якщо з-під днища фури «вималюється» який-небудь немаленький сторонній предмет. Адже, як правило, дорожній просвіт у такої машини набагато більше, ніж у середнього легковика. Водій вантажівки пропустить перешкоду між коліс, а ви не встигнете зробити потрібний маневр і швидше за все налетите днищем на кругляк, шматок колоди або загублену деталь.

Ще одна проблема – відколи на лакофарбовому покритті вашого авто, які з’являються від дрібних камінчиків, що вилітають з-під коліс фури в величезній кількості. У дощову погоду це ще й бурхливі потоки води і бруду, що утрудняють видимість. Серйозною небезпекою є і той факт, що далеко не всі водії в точності дотримуються правила безпеки з перевезення вантажу у відкритому кузові. Тому, примостившись за завантаженим КАМАЗом, ви абсолютно не застраховані від цегли, дощок та інших будматеріалів, які ненароком можуть випасти зі самоскида.

Часто вантажівки “коптять”, тому будьте готові, їдучи за ними, насолодитися непрозорим туманцем. А якщо завантажений автопричіп повзе в гору з черепашачою швидкістю, вам доведеться також зменшити темп до мінімуму і запастися терпінням. Зрештою, уткнутися в бампер брудного фургона або фури і не бачити в перспективі мальовничих пейзажів – безглуздо з естетичної точки зору. Так що краще вантажівки по можливості обганяти, але, обов’язково, дотримуючись при цьому правил дорожнього руху.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.