Безпілотний Lanos?

Це перший легковий “безпілотник”, представлений українцями: Lanos обладнаний системою навігації Pilotdrive, яку раніше тестували на позашляховику Jeep Cherokee і КрАЗ. Про це пише ain.ua.

Чому “Ланос”? Тому що це – національний автомобіль, саме тому ми взяли його за основу“, – пояснив керівник департаменту з безпілотних технологій “Інфоком ЛТД” Сергій Румянцев.

Pilotdrive – це система безпілотного керування автомобілем, яку можна встановити на будь-який вид транспорту – вантажний, пасажирський, легковий.

Програмна частина повністю розроблена інженерами “Інфоком”, апаратну купують за кордоном.

Це єдиний відомий український “безпілотник”, робота над ним ведеться з 2015 року.

Система орієнтується за допомогою камер, датчиків, радарів і тепловізора, що робить автомобіль безпілотним навіть у нічний час доби.

Автопілот розпізнає розмітку дороги, її ширину, вміє пересуватися в умовах бездоріжжя.

Датчики безпілотника мають охоплення 360˚, що виключає виникнення сліпих зон.

Сенсорні системи розпізнають дорожні знаки, пішоходів і навіть тварин, що вибігають на проїжджу частину.

Реакція автомобіля на перешкоду моментальна, запевняють розробники – система аналізу і прийняття рішень спрацьовує за частки секунд.

Під час руху безпілотник використовує електронні навігаційні карти, на які може наносити розпізнані об’єкти в міру руху. Вся інформація з комп’ютера надходить на диспетчерський пункт.

Lanos має автоматичну коробку передач. Поки автомобіль тестують, за рухом стежить оператор, який готовий взяти керування на себе.

У дорозі за кермом обов’язково знаходиться водій, оскільки українські правила дорожнього руху не передбачають руху безпілотників.

Вартість системи поки не розкривають – це ще не остаточна версія, вона буде доопрацьовуватися.

Нагадаємо, що “Запорізький автомобілебудівний завод” зупинив виробництво автомобілів моделі Lanos.

Причиною цього рішення стала економічна ситуація в країні та зниження попиту на авто, а також проблема ввезення дешевих старих авто в обхід розмитнення.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.