Ціни на пальне у вересні – прогноз

Влітку бензин і дизпаливо істотно не подорожчали, але злетів у ціні автогаз. Восени заправити авто стане дорожче, кажуть експерти.

За прогнозами аналітиків, гривня у вересні втратить свої позиції, які закріпила влітку, а слідом за курсом, поміняються і ціни на заправках.

Ціни на паливо залежать від двох чинників: ціни на зовнішньому ринку, оскільки Україна імпортозалежна і курсу гривні, говорить експерт нафтового ринку Леонід Косьянчук. «Імпорт має таку особливість: купуємо за валюту – продаємо за гривні, потім знову купуємо валюту. Якщо гривня падає, то операторам може не вистачити прибутку, щоб купити таку ж кількість палива. Тому ціни виростають. На зовнішньому ринку коливання завжди є.

До кінця вересня ціни на автогаз можуть впасти до 11-12 гривень за літр, прогнозує заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. Уже зараз він дешевшає на 5-7% в тиждень. Ціни опустяться до прогнозованого рівня, якщо до кінця місяця гривня не обвалиться, говорить він.

Протилежна ситуація на ринку бензину і дизпалива. Аналітик прогнозує, що дизпаливо подорожчає приблизно на 70 копійок, бензин – на 1,5 гривні. До цього призведе можливе падіння національної валюти і зростання цін на світовому ринку. За словами Геннадія Рябцев, це може статися, оскільки країна купує 80% енергоресурсів. Тому курс валют буде визначати вартість палива на кінець вересня. Якщо гривня не буде падати – вартість може залишитися стабільною.

Нагадуємо, 6 вересня, відбувалося закрите засідання за участю найбільших трейдерів, ГФС, Міненерговугілля і експертів. Учасники ринку озвучили прогноз за ціною автогазу – 14,5 грн/літр.