За керування в стані сп’яніння позбавлятимуть водійських посвідчень на десять років.

10 липня 2017 року у Верховній раді України зареєстровано законопроект №6679, яким суттєво змінюються штрафи за керування транспортними засобами у стані сп’яніння та порядок перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння.

Відповідальність за керування автомобілем пропонують встановити залежно від рівня алкоголя в організмі людини:

  • від 0,2 до 0,5 проміле включно – 10 200 грн.;
  • від 0,5 до 1 проміле або керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння – 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік;
  • від 1 до 2 проміле20 400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки;
  • більше 2 проміле або відмова від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння – 40 800 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки;
  • Повторне протягом року керування в стані сп’яніння – 40 800 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років;

Крім того, законопроект №6679 пропонує ввести перевірку водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння у час та місцях де існує найбільша вірогідність  випадків керування транспортними засобами в стані сп’яніння з метою виявлення таких водіїв та профілактики і запобігання випадків керування в стані сп’яніння.

Рішення про проведення такої перевірки приймає керівник патрульної поліції не пізніше ніж за 3 дні до її проведення.

Перевірка на стан сп’яніння не повинна відбуватись частіше ніж один раз на тиждень в одному і тому ж місці, але не рідше ніж один раз на місяць у кожному із міст, де функціонує патрульна поліція.

Перевірці на стан сп’яніння підлягають усі водії, які рухаються в зоні дії спеціального тимчасового дорожнього знаку, що встановлюється поліцією та позначає місце перевірки на стан сп’яніння. До початку проведення перевірки встановлюється альтернативна черговість перевірки (вибірка транспортних засобів), рішення про застосування якої приймається у випадку значного ускладнення дорожнього руху.

Водії, які рухаються в зоні дії відповідного дорожнього знаку зобов’язані зупинитись на вимогу поліцейського, пред’явити документи передбачені законодавством та пройти перевірку на стан сп’яніння, яку проводить поліцейський за допомогою спеціальних технічних засобів. Спеціальні технічні засоби, які використовуються поліцейськими для проведення перевірки на стан сп’яніння  повинні відповідати вимогам встановленим для спеціальних технічних засобів, які використовуються поліцейськими для проведення огляду на стан сп’яніння. 

Зупинка, розворот або інші дії водія, який бачив/міг бачити знак про проведення перевірки на стан сп’яніння, спрямовані на уникнення проходження перевірки є підставою для проведення огляду воді транспортного засобу на стан сп’яніння.

 

Стаття підготовлена управляючим партнером юридичної фірми «Брати Федорови» – Федоровим Дмитром Сергійовичем

 За участі Юридичної фірми братів Федорових було закрито понад триста справ щодо притягнення наших клієнтів-водіїв до відповідальності за порушення ПДР, з них понад сто справ –  за статтею 130 КУпАП (відмова від проходження огляду на стан сп’яніння,  керування у стані сп’яніння); понад сімдесят постанов про стягнення штрафу з позбавленням права керування авто було скасовано в апеляційному порядку, а водіям були повернені водійські посвідчення.

 _______________________

Лучшие каналы и чаты в Facebook и Telegram