Експерти обговорили законопроект про нову систему штрафів на дорозі

Про новий законопроект, який має змінити теперішню систему штрафів на дорозі, в ефірі Телеканалу новин “24” розповіли адвокат зі захисту прав водіїв Вадим Володарський та адвокат і партнер Адвокатської фірми “ОКП” Антон Кравченко.

У Верховній Раді чекає розгляду законопроект, який має змінити теперішню систему штрафів на дорозі. Проте інформації про правила, які обіцяють ввести найближчим часом зараз не так багато.

Про новий законопроект

Володарський розповів, що цим законопроектом вводиться автофіксація правопорушень правил дорожнього руху з відповідальністю власника транспортного засобу. Він вважає, що в нинішньому правовому полі вона є безперспективною.

Також адвокат розповів про ще одне нововведення.

Вводиться норма, відповідно якої скасовується презумпція невинуватості щодо усіх справ про адміністративні правопорушення. І скасовується вона не тільки щодо водіїв, а щодо всіх справ з адмінправопорушень,
— сказав він.

Його колега Антон Кравченко пояснює, що означатиме цей пункт проекту.

Це означає, що зараз уповноважений орган, який розглядає відповідні справи зобов’язаний довести чиюсь вину. А після набуття чинності нового законопроекту такий тягар перекладається повністю на особу – водія чи пішохода,
— зазначив він.

Також адвокати кажуть, що норму відповідальності власника транспортного засобу вже вводили в Україні раніше, і рішенням Конституційного суду її було скасовано.

Вадим Володарський каже, що новим законопроектом не передбачена відповідальність поліцейських за будь-яку фальсифікацію адмінпротоколів. Крім того, таке поняття, як адмінпротокол, взагалі скасовується і водій не матиме можливості висловити своє пояснення ситуації, каже правозахисник.

Про систему розподілення балів

Адвокати прокоментували і систему надання балів на порушення водіям.

Бали даються кожній особі яка керує транспортним засобом, але розповсюджуються вони тільки на автофіксацію, за яку за цим же проектом відповідає власник транспортного засобу, який може взагалі не мати водійських прав,
— каже Володарський.

Зазначає також, що в законі не прописано ніякої процедури, щоб власник авто міг повідомити, хто був за кермом, щоб оштрафували саме цю особу.

Адвокати кажуть, що закон не досокналий і повинен бути допрацьований.

Повернення на допрацювання законопроекту було б мінімально бажаним заходом, бо в такому вигляді як він зараз є – він не зрозумілий, не логічний і порушує основні засади особи на справедливий судовий розгляд,
— сказав Кравченко.

[SvenSoftSocialShareButtons]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *