Виконавча служба через суд забороняє громадянам України виїзджати за кордон через митні штрафи!

Останнім часом до нашого адвокатського об’єднання почастішали звернення громадян щодо оскарження рішення суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Велика кількість таких судових рішень пов’язана із тим, що 10 листопада 2021 року закінчився період пільгового розмитнення автомобілів на європейській реєстрації та митниця та суди почали притягувати до відповідальності осіб, які не скористались можливістю розмитнити авто.

З офіційної відповіді Державної митної служби України на наш адвокатський запит вбачається, що в період з 15 травня 2021 до листопада 2021 складено майже 12 тис. протоколів про порушення митних правил по 469 статті Митного кодексу України. Це фактично півмільярда гривень штрафів на громадян України.

Окрім штрафу по 469 статті Митного кодексу України є ще інші порушення митних правил, зокрема по 470, 481, 485 статтям Митного кодексу України. Це штраф у розмірі 170 тис. грн., конфіскація автомобіля, або навіть і більше.

В зв’язку із тим, що громадяни не одразу оплачують ці штрафи, митниця та суди передають матеріали до виконавчої служби і та, в свою чергу, здійснює примусове стягнення штрафу. Виконавча служба найперше, що вчиняє, це арешт всіх банківських рахунків, карток, арешт рухомого та нерухомого майна.

Якщо вищеописані дії не допомагають виконавчій службі примусово стягнути борг, вони звертаються до суду із клопотанням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документа, а суди в більшій мірі задовольняють такі клопотання.

Приклади судових рішень: 1 ,

Важливо відмітити, що виконавча служба звертається із клопотанням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника навіть, якщо сума боргу складає всього 8500 грн.

Громадяни України, які ігнорували листи-повідомлення з митниці, або судові повістки, про рішенням суду про обмеження у праві виїзду за межі України дізнаються вже на кордоні, коли під час проходження паспортного контролю Державна прикордонна служба не випускає їх за кордон.

Наша порада, якщо ви отримали лист із митниці, суду, чи виконавчої служби, негайно звертайтесь за аналізом його змісту до юристів або адвокатів. Дуже часто митні органи діють протиправно, а рішення суду, митниці, чи виконавчої служби можна скасувати, якщо діяти швидко і оперативно.

Голова адвокатського об’єднання
«Казачук та партнери»,
кандидат юридичних наук
Казачук Іван

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.