Бетонні дороги в Україні: плюси і мінуси їх застосування

В Україні налічується менше 200 кілометрів сучасних бетонних доріг, а в Європі їх десятки тисяч кілометрів. Україна взялася за реконструкцію і будівництво доріг і в країні теж заговорили про будівництво бетонних доріг, пише Cегодня із посиланням на BuisinessViews.

Будівництво будь-яких доріг в Україні зараз є важливим завданням, тому що автомагістралей в країні серйозно не вистачає. Наприклад, протяжність і щільність доріг в Україні менша, ніж в сусідній Польщі. При цьому Польща зовсім не чемпіон по довжині і якості доріг в Європі: довжина швидкісних автомагістралей там становить 1,5 тисячі кілометра, а в прирівняній до неї по площі Німеччині – майже 13 тис., в Іспанії – трохи більше 15 тис. кілометрів. А ось в Україні довжина таких магістралей всього… 280 кілометрів.

Ті дороги, які в країні є знаходяться у вкрай поганому стані. У рейтингах якості автодоріг Україна займає стабільно низькі позиції. Погані дороги – це втрата часу, аварії, знос автомобілів, подорожчання перевезень, зростання споживання палива і навантаження на екологію. А ефект від реконструкції доріг може бути вражаючим.

Плюси бетонних доріг

Вартість будівництва цементобетонних доріг вища, ніж асфальтобетонних, але їх потрібно рідше ремонтувати, а значить експлуатація обійдеться дешевше. За оцінкою HeidelbergCement AG, витрати на будівництво і експлуатацію зрівняються протягом 10 років, а далі цементна дорога буде вигіднішою.

Позитивний ефект від бетонних доріг для економіки різноманітний: знижується імпорт бітуму, зростає попит на вітчизняний цемент, падає споживання палива, знижуються витрати на освітлення доріг через кращу світловідбиваючу здатність бетону.

Цементна дорога більш стійка до зносу, не деформується у спеку і під навантаженням важкого транспорту, відповідно, на дорозі не виникає колій.

Гальмівний шлях на цементобетонних дорогах коротший, а видимість при поганій погоді і в темряві краща.

Мінуси бетонних доріг

Недолік цементобетонної дороги – вона більш шумна, але з цим навчилися боротися за допомогою спеціальної обробки поверхні бетону.

Крім високої вартості будівництва, цементні дороги вимагають досвіду будівництва і експлуатації. В Україні таких доріг всього 1%, так що досвіду… немає. З усіх українських доріг сучасними можна вважати відремонтовані в 2003 і 2013 роках ділянки трас М-06 і М-07 загальною довжиною близько 174,3 кілометра.

Сусіди допоможуть?

Зате досвід будівництва та експлуатації бетонних доріг є у сусідів до ЄС. У 2006 році компанія з Німеччини побудувала в Грузії бетонну магістраль. Ця компанія володіє в Україні цементними заводами і напевно буде не проти розширити свій бізнес в Україні.

Що маємо самі?

Україна може собі дозволити закупівлю цементу. На 2018 рік обсяг фінансування доріг у порівнянні з 2017 роком збільшиться майже в два рази, а за наступні 2 роки зросте ще вдвічі. Це дозволить займатися не тільки поточним ремонтом, але й проводити реконструкцію і будувати нові дороги. Визначено не тільки обсяг витрат, але і джерела фінансування. Гроші в дорожню галузь почнуть надходити з Дорожнього фонду, який розпочав роботу з 1 січня 2018 року, з коштів, отриманих за допомогою митного експерименту, від міжнародних фінансових інститутів. Має запрацювати і закон про концесії.

З цементом теж проблем немає. За оцінкою профільної асоціації “Укрцемент”, вільні потужності підприємств дозволяють швидко наростити випуск цементу на 4,3 мільйона тонн, а потенційно – вдвічі від теперішніх 8,9 мільйона тонн.

Де можуть з’явитися бетонні дороги?

З урахуванням зносостійкості, довговічності і стійкості до високих температур, бетонні дороги треба будувати на найбільш завантажених напрямках, на півдні України, на під’їздах до портів. Відомий проект дороги між Одесою і Гданськом Go Highway може отримати бетонні ділянки в південній частині.

Спираючись на прогнози зростання перевезень зернових, “Укрзалізниця” електрифікує і розширює під’їзди до портів, а днопоглиблення Південного Бугу та будівництво зернових терміналів на Дніпрі вже призвело до поступового відновлення річкового судноплавства.

Автоперевізники ж із впровадженням вагового контролю втрачають конкуренто-спроможність. Бетонні дороги дозволять забезпечити рівну конкуренцію між транспортниками.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.