За порушення водієм правил керування транспортним засобом скасують санкцію у вигляді адмінарешту

На засіданні 2 вересня Уряд схвалив винесену Міністерством юстиції ініціативу про внесення змін до ряду законів на основі відповідних рішень у справах проти України у Європейському суді з прав людини.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», у пропонованих законопроєктах пропонується змінити законодавство щодо особливостей проведення страйків та ряд змін, що стосуються осіб, які відбувають довічне покарання. Так, зміни до закону «Про транспорт», зокрема, передбачають вилучення з нього заборони страйкувати працівникам, якщо це впливає на перевезення пасажирів. Що ж до довічно засуджених, то для них передбачено ряд пом’якшень, зокрема – право на заміну покарання більш м’яким, а також право клопотати про умовно-дострокове звільнення за умови призначення більш м’якого покарання.

Зміни до КУпАП

Ще однією ініціативою, відповідно до пропозицій, поданих Міністерством юстиції для розгляду на засіданні Кабміну, є перегляд змісту ряду статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачено покарання у вигляді адміністративного арешту від 10 до 15 діб.

  • Стаття 44. Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах.

Законопроєктом пропонується прибрати зі статті форму покарання у вигляді адміністративного арешту. А також збільшити розмір можливого штрафу з 25-50 неоподатковуваних мінімумів до 50-100.

  • Стаття 121. Порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами.

Проєктом передбачено збереження покарання у вигляді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців у разі повторного порушення цієї статті. А от адміністративний арешт від 5 до 10 діб пропонують замінити на накладання штрафу у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів.

  • Стаття 178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді.

Особи, які двічі протягом року притягалися за порушення цієї статті, отримають збільшення розміру штрафу з 6-8 до 10-20 неоподатковуваних мінімумів, а також збільшення часу громадських робіт – до 40-60. Покарання у вигляді адміністративного арешту зі статті виключається.

Обґрунтування змін

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що ці положення КУпАП потребують перегляду, зважаючи на рішення ЄСПЛ проти України, у якій Суд наполягав на необхідності дотримання принципу юридичної визначеності щодо формулювання умов, за яких до особи застосовується позбавлення волі. Також ЄСПЛ акцентує увагу на тому, що за нинішніми нормами необхідно приділяти велику увагу розгляду справ, у яких накладається арешт за ненасильницьку поведінку. Окремо згадується рішення ЄСПЛ у справі «Швидка проти України», підкреслюючи те, що застосування адміністративного арешту часто не є пропорційним переслідуваній меті.

Також Мінюст посилається на статистику Державної судової адміністрації щодо розгляду справ про адміністративні порушення за цими статтями. Так, за 2019 рік за статтею 44 адміністративне стягнення у вигляді арешту накладалося судами першої інстанції 43 рази, в той час як штраф – 2535 разів.

На засіданні Кабінет Міністрів України підтримав подання цих законопроєктів до Верховної Ради.

 

Джерело: Sud.ua

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн