Депутати запровадять відповідальність за скручування пробігу автомобілів

В Верховну Раду надійшов законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України “Про дорожній рух” щодо запобігання шахрайству з показниками одометрів транспортних засобів» (реєстр. № 4039 від 02.09.2020).

Ініціаторами законопроекту є група народних депутатів України, а головним Комітетом визначений Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Які саме зміни планують внести депутати в законодавство наразі невідомо, оскільки текст законопроекту відсутній на сайті Верховної Ради.

Проте в ЗМІ розповсюджується інформація, що законопроект нардепа Роберта Горвата допоможе боротися з шахраями і захистить добросовісних покупців автомобілів шляхом запровадження адміністративної відповідальності за так зване «скручування пробігу».

Законопроектом № 4039 пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 121-3 та передбачити відповідальність за експлуатацію транспортного засобу з непрацюючим одометром або незаконне зменшення його показників. Також у Законі України «Про дорожній рух» передбачається запровадити обов’язкову фіксацію показників одометра під час реєстрації, обліку та технічного контролю транспортних засобів.

Сам нардеп Роберт Горват коментує законопроект наступним чином :

«Маніпуляції з одометрами стали великою проблемою на вітчизняному авторинку. Шахраї навіть організували «схеми» при імпорті вживаних авто і перепродажу їх в Україні. Перед завезенням автівок пробіг «накручують», щоб знизити декларовану митну вартість. А вже в Україні – «скручують». Таким чином у підсумку страждають добросовісні покупці, яких перекупники обманюють. А державний бюджет втрачає значні суми податкових надходжень від розмитнення вживаних авто».

 

Джерело: Sud.ua

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн