Огляд платформи TNGA

У сучасному світі автомобілебудування, особливо в секторі серійних, масових автомобілів різкі зміни не тільки не вітаються, але і практично неможливі

У сучасному світі автомобілебудування, особливо в секторі серійних, масових автомобілів різкі зміни не тільки не вітаються, але і практично неможливі. Покупці звикають до своїх улюблених марок і моделей, а автовиробники змагаються один з одним, хто випустить нове, більш інноваційне покоління, але збереже традиційні деталі і особливості. Намагаючись зменшити витрати при виробництві, а значить і кінцеву вартість для покупця, автоконцерни масово переходять на, так звані, платформи.

TNGA

Японський автоконцерн не став винятком. Офіційно стартом платформи можна вважати 2015 рік, коли був показаний черговий Prius, побудований на ній. Суть платформи полягає в стандартному розташуванні базових елементів, таких як мотор, трансмісія і конфігурація підвіски. Решта частини можуть бути змінними, навіть ширина колії в однієї і тієї ж моделі, в залежності від модифікації, може бути змінена.

Версії платформи

Але навіть всередині однієї платформи були сформовані чіткі конфігурації для різних моделей в лінійці. Вищезгаданий Prius був зроблений на GA-C, увагу в ній зосереджено на гібридній складовій. Для Toyota Camry, Avalon і навіть невеликих кросоверів створена GA-K. Тут потрібно зробити ремарку – також на цій платформі базується Lexus ES, що буде приємним бонусом для покупців Камрі. Окремо була створена підгрупа повнорозмірних седанів з заднім приводом, GA-L, правда, більшість машин будуть створені брендом Lexus. Сектор субкомпактних авто створюється на основі TNGA-B, представником якої є оновлений Yaris. Всього Тойота представила 27 варіантів силових установок – 17 стандартних і 10 гібридних. Трансмісій для платформи існує 10 варіантів.