Амністія по авто на «євробляхах» відкладається

Пройшов вже місяць з моменту останніх переговорів власників авто на єврономерах і комітету Верховної Ради з податкової і митної політики. Нагадаємо, що тоді сторони домовилися обмінятися проектами законів і узгодити всі деталі. Але судячи з усього до компромісу ще дуже далеко, пише AUTO-Consulting.

Глава комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Ніна Южаніна вже не така оптимістична з приводу досягнення можливого компромісу з власниками нерозмитнених авто. І якщо раніше, вона (принаймні публічно) намагалася шукати якусь формулу, яка може влаштувати усіх, і навіть пропонуючи жорсткі рішення (соромилася або принаймні робила вигляд, що соромиться). То в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” Ніна Петрівна вже відкрито говорить:

Ми загралися, коли почали говорити тільки про необхідність вирішити проблему і розмитнити “євробляхи”. Крім цього, треба відповісти ще на два питання: а можемо дозволити собі таку розмитнення на майбутнє і як ми будемо захищати власний ринок? Коли я побачила, що всі крутяться навколо одного питання – як розмитнити, то запропонувала активістам говорити про перші дві частини тільки після узгодження третього питання. Тому що якщо воно їх не задовольнить, всі інші домовленості не матимуть сенсу. Тому мова йде якраз про ту частину законопроекту, яку напрацювала робоча група. Там запропонована модель Молдови та Білорусі, де в листопаді 2017 перестали брати на облік автомобілі на єврономерах“.

Активісти в цій частині знайшли щонайменше чотири пункти, які нібито не відповідають Конституції або Кіотській конвенції. Узгоджуємо ці питання з юридичними управліннями УКРІНФОРМу і Міністерства фінансів. Я хочу знайти з ними порозуміння, щоб після прийняття законопроекту його не зупинили через оскарження. Зараз не найзручніший момент для прийняття правильних речей – тільки популістські речі будуть прийматися. Не хочу, щоб активісти влаштували хаос. А над першою частиною законопроекту ще треба працювати.

Як бачимо, риторика Южаніної змінилася досить сильно. Вона вже не приховує, що питання пільгового розмитнення не основне, а вперше озвучила проблему захисту внутрішнього ринку. Це означає, що низьких ставок очікувати не варто, та й про амністію вже теж не сильно і говорять.

Ніна Южаніна не приховує, що швидкого вирішення очікувати не буде. У Верховній раді зараз голосують тільки за популізм, а судячи з усього, популізму з «євробляхами» не буде. Тому ситуацію поки консервують і будуть тягнути до виборів.

Це означає, що і в 2018 році «євробляхи» продовжать своє активне просування на український авторинок, а країна втратить ще 19 млрд гривень недонадходжень до бюджету. Але хто ж в передвиборний рік думає про такі речі?

Судячи з усього, влада вирішила розібратися з «євробляхами» вже після виборів, тобто в 2019 році. Тільки чомусь на Печерських пагорбах не врахували, що до того моменту в країні буде вже 20-25% авто на єврономерах…

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.