Топ 15 запитань та відповідей щодо розмитнення автомобілів європейської реєстрації

Ми зібрали Топ 15 запитань з Telegram чату,  якими частіше за все задаються власники автомобілів європейської реєстрації та звернулись до професійного адвоката.

1. Якщо в мене нема “євробляхи”, але я хочу її купити і розмитнити, я отримаю 50-відсоткову знижку на акциз?

Законопроекту № 8487 після вступу в силу буде базовим нормативно-правовим актом в України, що буде врегульовувати правовідносини щодо здійснення митного оформлення транспортних засобів в Україні. Це не тимчасовий Закон і тим більше не Закон, що прописаний лише під “євробляхи”, цей Закон буде застосовуватись при розмитненні будь яких транспортних засобів. Тому, якщо ви придбаєте “євробляху” на території України та із документами буде все добре, ви зможете її розмитнити після набрання законної сили Закону.

2. Які податки я повинен сплатити і як вони розраховуються?

До складу митних платежів належать:
– акциз, який розраховується за відповідною формулою, наведеною у Законі та залежить від об’єму двигуна, виду пального та віку автомобіля;
– мито, яке складає 10 % від митної вартості автомобіля. Митна вартість автомобіля може не збігатись із фактурною вартістю, що вказано в договорі купівлі-продажу. У митниці є цілих шість методів визначення митної вартості транспортного засобу. Для отримання більш детальнішої інформації з цього приводу, консультуйтесь із вашим митним брокером, який буде подавати митниці документи для здійснення митного оформлення транспортного засобу;
– податок на додану вартість становить 20 % від суми вартостей транспортного засобу, акцизу та мита.
Варто відмітити, що багато хто вказує, що розмір мита на транспортні засоби з ЄС складає 7,3 %. Проте така ставка поширюється лише на нові транспортні засоби при пред’явленні сертифікату Євро-1.

3. Яким буде процес розмитнення?

Особа, яка бажає здійснити митне оформлення автомобіля в митному режимі імпорт (та здійснити митне очищення) зобов’язана прибути на митницю та надати наступні документи:
– документ, що підтверджує зняття з обліку транспортного засобу у країні реєстрації;
– договір купівлі-продажу транспортного засобу;
– свідоцтво на реєстрацію на транспортний з відповідною відміткою;
– докази підтвердження сплати штрафу, у разі порушення строків транзиту/тимчасового ввезення;
– митна декларація (даний документ подає митний брокер в електронному вигляді).

4. Чи обов’язково вивозити авто за кордон для його розмитнення?

У разі наявності всіх вищевказаних документів, а також за відсутності зобов’язання перед митницею щодо сплати штрафу вивозити автомобіль за кордон не потрібно.

5. А якщо машину ввіз “верблюд”?

У разі, якщо транспортний засіб ввезений в митному режимі тимчасове ввезення нерезидентом (якого називають “верблюдом”), в такому разі будь який нерезидент зобов’язаний вивести автомобіль за кордон. При цьому, якщо попереднім нерезидентом був пропущений річний строк на тимчасове ввезення потрібно буде сплатити штраф в розмірі 17000 грн.
Після вивезення автомобіля за межі митної території України, особа, яка бажає розмитнити на себе транспортний засіб ввозить його в митному режимі імпорт та доставляє його на митницю оформлення із наданням вищевказаних документів.

9. Скільки авто на рік зможе завезти один громадянин?

Такого обмеження, як було раніше, що можна ввозити та розмитнювати лише один автомобіль та одну особу законопроектом № 8487 не передбачено.
Разом з цим, варто відмітити, що пільги на зменшення акцизу, які будуть діяти в перші місяці дії закону будуть поширюватись лише на перший автомобіль.
Позитивним моментом у новому законі також є те, що відтепер особа, яка бажає розмитнити автомобіль може здійснити це на будь якій митниці, а не лише на митниці за місцем місця реєстрації.

10. Чи можна такі авто перепродати?

Такого обмеження, як було раніше, що розмитнений автомобіль можна відчужувати лише через рік законопроектом № 8487 не передбачено.

11. Екологічна норма “Євро 5” скасована чи ні?

Відповідно до нового закону відсутні вимоги щодо екологічного стандарту при здійсненні митного оформлення автомобіля.
Варто відмітити, що тепер не потрібно буде подавати будь яких документів про країну походження автомобіля, як це було раніше.

12. Що означає максимальний віковий коефіцієнт 15? Виходить, 16-річне авто ввозити не можна?
Максимальний віковий коефіцієнт 15 означає, що розмір акцизного податку для транспортних засобів, що старші 15 років буде розраховуватись із застосуванням вікового коефіцієнту 15.
На приклад, акциз для автомобіля Shelby Mustang 1969 року буде розраховуватись ніби цьому автомобілю 15 років.

13. Пільговий період діятиме тільки для машин з ЄС?

Не можна не вважати позитивним моментом, що новий закон є постійним, не тимчасовим, законом. Даний закон не має в своєму тексті дати припинення його дії, як це було із попереднім законом про пільгове розмитнення.
Позитивним також є те, що даний закон поширюється повністю на усі правовідносини щодо розрахунку розміру акцизного податку при митному оформленні будь якого автомобіля.

14. Чи можна отримати повернення ПДВ в Європі від компанії власника автомобіля?

Повернення ПДВ (VAT) від європейської компанії власника автомобіля можливе лише при наступних обставинах:
– європейська компанії власник автомобіля є платником ПДВ у країні реєстрації;
– у європейської компанії власники автомобіля досконально велась бухгалтерія та наявні банківські рахунки;
– обов’язкове оформлення експортної декларації із проставленням відповідних відміток при вивезенні транспортного засобу за межі ЄС.

15. Як буде здійснюватися оцінка вартості автомобіля митниками?

Українська митниця при перевірці правильності визначення митної вартості транспортного засобу (з якої сплачується митні платежі) керується положеннями статтей 51, 56 Митного кодексу України та орієнтується та ціну автомобіля, що вказана у договорі купівлі-продажу.
Разом з цим, при виникненні обґрунтованих сумнівів щодо правильності визначення митної вартості транспортного засобу митниця може звірити інформацію із відкритих джерел, на приклад:
– www.mobile.de для автомобілів з Європи;
– schwackeliste для автомобілів з Європи, що не старші 2007 року;
– www.nada.com для автомобілів з США;
– www.autoastat.com для автомобілів з США з аукціонів,
та попросити декларанта надати додаткові документи в підтвердження заявленої митної вартості автомобіля.

Коментарі надав Адвокат, кандидат юридичних наук, Казачук Іван Володимирович

Приєднуйся та отримуй консультації в Telegram чаті власників авто на іноземній реєстрації