За смертельні ДТП водіїв позбавлятимуть прав та майна

Проект «Про внесення змін до статті 286 Кримінального кодексу України» (№9030) подовжує ряд законодавчих ініціатив щодо посилення відповідальності для водіїв. Особливо тих, чия необережність, а то й зухвалість на дорозі призвела до ДТП з людськими жертвами.

Для цього мінімальний строк перебування за гратами за порушення ПДР, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли йому тяжкі тілесні ушкодження, пропонується підвищити до 5 років. Якщо ж у ДТП загинуть кілька осіб, то нижня межа становитиме 8 років.

Та головне, що проект передбачає назавжди позбавляти таких водіїв права керування транспортними засобами. А в якості додаткового покарання передбачена ще й конфіскація майна.

Утім, яка б «вилка» санкцій не зазначалася у КК, вона не перевиховає тих, хто зневажає безпекою руху доки судова практика ряснітиме умовними покараннями для них. Натомість якби суди менш поблажливо ставилися до таких порушників, навіть і з огляду на клопотання родичів загиблих, то саме невідворотність реального ув’язнення була б тим «дамокловим мечем», що стримував водіїв тиснути на газ.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.