ТОП-5 порад, щоб уникнути ДТП на слизькій дорозі

1. Уникайте різких стартів

На слизькій дорозі або парковці у дворі автомобіль може забуксували провідними колесами. Може виникнути і найгірша ситуація – після 30-секундної пробуксовки машину несподівано викине в сторону.

2. Автомобіль повинен їхати “в натяжку”

Щоб зменшити силу інерції на ожеледиці та мати можливість швидше зупинити авто, слід максимально зменшити обороти двигуна. Так можна уникнути пробуксовки на слизьких ділянках дороги. На невеликих швидкостях можна гальмувати двигуном – досить тільки прибрати ногу з акселератора.

3. Змініть стиль управління

Бажано уникати частих перебудувань зі смуги в смугу. Кермо в ожеледь повертають не одним махом, а ступінчастим способом – 3-4 невеликими оборотами. При заїзді в повороти потрібно бути готовим до того, що авто може понести в сторону. Тому слід максимально знизити швидкість і входити в поворот на включеній передачі, якомога менше натискаючи на газ.

4. Гальмуйте двигуном

Правильне гальмування під час ожеледі – тоді, коли не спрацьовує АВС. Не гальмуйте різко. Навпаки, варто поступово тиснути на гальма. Як тільки є відчуття, що машину несе, відпускайте. Якщо видно, що попереду слизька дорога, використовують імпульсне гальмування – багаторазово затискайте і відпускайте гальма. На спусках, вузьких дорогах і в житлових зонах варто котитися на авто з включеною передачею. Тоді ймовірність того, що авто занесе, значно нижча.

5. Збільшіть дистанцію й інтервал

У будь-яку секунду авто попереду або поруч може загальмувати або його може занести. Але відразу зупинити машину в ожеледицю, зазвичай, не виходить. За правило потрібно взяти уповільнення ходу за 20-30 метрів перед пішохідними переходами. Нерідко люди вибігають на них, коли зупинити авто вже неможливо.

 Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.