Перегрів гальмівних дисків – небезпечний

Гальмівні диски виготовляються з високоміцних сплавів – легованої сталі або чавуну, які адаптовані під робочу температуру до 200-300 градусів за Цельсієм.

Керамічні гальмівні диски, що використовуються в потужних спортивних автомобілях, здатні витримувати екстремальні навантаження в 1000 градусів, при цьому зберігаючи всі необхідні властивості. У серійному виробництві вони не застосовуються через високу вартість, тому ми змушені задовольнятися звичайною гальмівною системою, яка, на жаль, в певних умовах схильна до перегріву пише Автовзгляд.

Якщо добре постаратися, то диски звичайного легковика розжарюються до 500 градусів. Навіть якщо ваша манера водіння носить вкрай спокійний характер, це може статися через певні несправності у гальмівній системі. Під впливом гранично високих температурних навантажень змінюється структура робочих поверхонь колодок і дисків, що може звести ефект гальмування до мінімуму.

Найнебезпечніше, що в цьому випадку при спрацьовуванні притискних механізмів розпечені матеріали будуть просто прослизати. Досвідчені майстри автосервісу відразу розпізнають ознаки перегріву гальмівних дисків по характерних смугах синюватого відтінку на їх поверхні. У такого «синього металу» істотно знижується коефіцієнт тертя, що в дорожній ситуації загрожує серйозним ДТП.

Найчастіше подібне відбувається у прихильників екстремального водіння, активних стрітрейсерів і любителів нервової їзди в стилі «газ-гальмо». Трапляється таке і в результаті тривалої їзди по гірських серпантинах.

Зі зрозумілих причин, чим вища маса автомобіля, тим більше шансів перегріти диски, особливо в жарку погоду. Крім того, це характерно для автомобілів, обладнаних барабанними гальмівними механізмами на задніх колесах. У цьому випадку основне навантаження при гальмуванні лягає на передню вісь.

Що стосується несправностей, то перш за все мова йде про зношені колодки, стертий або деформований диск, а також неякісну гальмівну рідину. Нерідко перегрів супроводжується вібраціями і сторонніми скрипом при гальмуванні.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.