3 п’ятирічки або як в Україні підтримуватимуть власників електрокарів

У Міністерстві інфраструктури готуються подати в Раду законопроект про 15-річну протекцію імпорту та виробництва електромобілів. Мова йде про скасування податків на імпорт пов’язаних з ними товарів, особливі права для електромобілістів на дорогах, а також штрафи усім, хто зазіхне на їхню територію, – наприклад, припаркує звичайне авто на парковці для електромобіля. Журналісти Autonews.ua розбиралися, чого чекати від закону.

3 по 5

Ідеологічно підтримка електромобільної галузі в Україні розбита на три етапи. Кожна віха – це п’ять років, протягом яких ті чи інші стимули будуть в найбільш активній фазі.

Перший етап – Розігрів ринку.

Він займе перші п’ять років. Включає в себе скасування ПДВ на імпорт е-транспорту, зарядних станцій, а також скасування акцизу на імпорт е-транспорту.

Власне кажучи, частково це вже відбулося – з 1 січня 2018 року в Україні скасовані акцизи і ПДВ на ввезення легкових електромобілів строком на 1 рік.

У документах Мінінфраструктури з цього приводу також є приписка «крім електробусів». Ентузіасти електромобільного руху кажуть, що це свідчення втручання «бензинового лобі». У майбутньому, сподіваються вони, тимчасові рамки будуть продовжені, також, як і збільшений обсяг пільг (для електроавтобусів та електровантажівок).

Другий етап – Залучення інвестицій та старт власного виробництва е-транспорту і зарядних станцій.

Цей етап (триватиме 10 років). У Мінінфраструктури обіцяють скасувати ПДВ на імпорт і постачання комплектуючих для електротранспорту, а також для зарядних станцій.

Іншими словами, на цьому етапі Україна повинна виробляти вже щось своє, хоча і з «чужих» комплектуючих.

Третій етап – Залучення інвестицій та налагодження (локалізація) виробництва комплектуючих до електротранспорту та зарядних станцій.

Це найдовший з етапів – він повинен тривати всі 15 років дії програми підтримки. Головне, що він дасть – скасування ПДВ на вироблені в Україні електромобілі і зарядні станції.

Важливо розуміти, що в формулюваннях, які вживаються в документах Мінінфраструктури, мова йде саме про «виробництво комплектуючих», а не про повністю українські електромобілі. Але і перейти до хоча б часткової заміни своїми деталями імпортних комплектуючих – теж добре.

«Можливі державні інвестиції»

Те, що в Україні зараз немає надсучасного виробництва автомобілів з ДВЗ для налагодження випуску електромобілів зовсім не перешкода, кажуть експерти. Коли «бензинова» компанія починає виробляти електромобіль, вона мимоволі дивиться на свої старі напрацювання, і робить не «зовсім так». А електромобіль потрібно робити з нуля, навіть підвіску. Саме так вийшло з Nissan Leaf, Tesla. А той же Ford Focus, Smart, в яких просто додали акумулятори до бензинового корпусу – вже не те.

До слова, для додання прискорення електромобільній сфері, можлива і матеріальна участь держави. «Піднімалось питання про те, що будуть залучатися державні інвестиції на будівництво 20-30 потужних зарядних станцій, щоб дати поштовх цій галузі. 20-30 зарядок здатні «закрити» потребу кількох трас», – сказав керівник клубу електромобілістів Вадим Медведєв.

Якщо говорити більш детально, то виробляти зарядні станції для змінного струму може хто завгодно (технічно – це звичайна розетка + захист, лічильники). Із зарядними станціями постійного струму все складніше – вони дорогі (від $2 тис., а зазвичай ціна коливається $8-10 тис.).

Окремо в законопроекті у вигляді об’ємної таблиці прописані товари, які будуть ввозитися в Україну без оподаткування. Серед них, наприклад, літій, електродвигуни, різні суперконденсатори та інше електрообладнання.

Безкоштовні парковки і штрафи для водіїв звичайних авто

Виробляти – це одне. Але так само важливо мотивувати купувати електромобілі звичайних громадян. Від ідеї давати якісь надпотужні компенсація людям, які зважаться купити електромобіль (аж до повного відшкодування вартості) відмовилися. Ця частина пільг видалася багатьом вкрай корупційною.

Зате в законопроекті є приємні бонуси – до 1 січня 2033 року (тобто, на 15 років) дозволити електромобілям їздити смугами громадського транспорту, а також паркуватися безкоштовно на державних і комунальних парковках.

Окремо сказано, що власники парковок в усіх обласних центрах повинні облаштувати не менше 15% паркомісць з можливістю оплачувати зарядження електромобілів. Іншими словами, «гроші з власника електромобіля ти можеш і брати, але виділити місце і купити зарядну станцію зобов’язаний».

При цьому «продавати» паркувальне місце комусь крім електромобілістів господар парковки не має права: в ПДР «в навантаження» обіцяють внести зміни, які вводячи штраф за парковку транспортних засобів, обладнаних ДВЗ на місцях, призначених для паркування електромобілів.

Це можна було б назвати «екологічною диктатурою», однак можна згадати, що схожі норми щодо захисту власників електрокарів діють в Європі та США.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.