Міфи про драгери розвінчали

Днями у ЗМІ поширилася інформація стосовно драгерів 6810 (алкотестерів), які є несертифіковані, а відтак і незаконні. До розповсюдження цієї новини залюбки долучаються експерти всіх мастей, які роблять припущення щодо законності приладу і складених матеріалів на основі проведених вимірювань.

На своїй сторінці у Facebook заступник начальника Департаменту патрульної поліції  Олексій Білошицький спростовує усі міфи стосовно цього питання.

Міф 1.
Драгер 6810 незаконний, бо не пройшов реєстрацію, відповідно до вимог законодавства.
Правда: драгер 6810 проходив реєстрацію (свідоцтво про реєстрацію N7261/2007 від 10.02.2010 р.). Термін дії свідоцтва був до 10.02.2015 р. Проте процедура реєстрації стосується більше взаємовідносин організацій, які поставляють прилади на територію України та виробників. І ніяк не стосується осіб, які використовують прилади. Закон не пов’язує термін дії сертифікату про реєстрацію із терміном використання приладу. В такому випадку, довелось би вилучити з використання багато медичних приладів, термін використання яких набагато довший, ніж дія сертифікату.

Міф 2.
Драгер 6810 незаконний, бо його немає в реєстрі медичної техніки та виробів медичного призначення!

Правда: ведення цього реєстру було скасовано разом із постановою КМУ (N1497), яка регулювала це питання. Хоча, знову ж таки, наявність даної інформації в реєстрі стосувалася ввезення таких товарів і введення їх в експлуатацію.

Міф 3.
Драгер 6810 незаконний, бо не пройшов оцінку відповідності Технічному регламенту.

Правда: згідно із Технічним регламентом, оцінку відповідності проходить медична техніка, яка вводиться в обіг/експлуатацію. В нашому випадку, газоаналізатор ДРАГЕР 6810 відповідає затвердженому типу і був зареєстрований в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки та отримав «сертифікат відповідності засобів вимірювальної техніки затвердженого типу» (термін дії свідоцтва – 10.02.2010 по 10.02.2015). На підставі цього, газоаналізатор ДРАГЕР з 10.02.2010 по 10.02.2015 було дозволено ввозити на митну територію України та вводити їх в експлуатацію (початок використання). Закінчення терміну дії цих документів не впливає на техніку, що ВЖЕ використовується!!!

Таким чином, газоаналізатори ДРАГЕР, які були завезені та реалізовані на території України та введені в експлуатацію протягом терміну дії Свідоцтва та знаходження його у реєстрі медичної техніки та виробів медичного призначення з 10.02.2010 по 10.02.2015 є можливим, за умови додержання вимог щодо повірки (калібрування).

Ну, а калібрування проходить кожен драгер, який використовується поліцією.:)

Ці міфи також спростовано і в листі Українського медичного центру сертифікації Міністерства охорони здоров’я від 18.01.2018 № 45.

Якось так. Тож щоб не зробити горя ні собі, ні людям – керуйте відповідально і тверезо!

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.