Майбутнє автомобілебудівної галузі. Яким воно буде?

Цьогоріч у дослідженні компанії KPMG взяло участь понад 900 осіб з 43 країн світу – виробники авто і комплектуючих до них, дилери та розробники програмного забезпечення, а також співробітники державних структур і енергетичних компаній – повідомляє Аvtoblog.ua.

Крім цього, в дослідженні про майбутнє автомобільної галузі були використані результати онлайн-опитування 2100 споживачів, після чого підсумки відповідей професіоналів і покупців порівнювалися.

Трансмісія

Обидві групи респондентів підтвердили, що головними трендами розвитку автомобільної галузі є автономний транспорт і електроавтомобілі, а також більш ефективне використання ресурсів. При цьому, керівники компаній вважають, що до 2040 року на дорогах буде їздити:

26% електроавтомобілів,

24% гібридів,

25% авто на паливних елементах,

25% автомобілів на двигуні внутрішнього згорання.

Майбутнє ДВЗ

На питання, «що буде із ДВЗ» половина з них відповіла, що подібні автомобілі ще довго залишатимуться популярними, просто деякі з них перейдуть на різні види біопалива.

На противагу їм, левова частка споживачів (79%) вже зараз готова обміняти свій автомобіль з ДВЗ мінімум на гібридний.

Ставлення до дизелю

Найгірше покупці відносяться до дизелю. Ймовірно, «дізельгейти», в які за останні кілька років потрапили багато іменитих автовиробників, вкрай зіпсували імідж таких авто.

Щоправда, подібна ситуація спостерігається не в усіх країнах і регіонах. Якщо в Західній Європі переважна більшість споживачів (69%) виступають не тільки за «чисті» автомобілі, але і за повну заборону дизельних, то в країнах Східної Європи 55% покупців є прихильниками важкого палива.

Електрокари

Стають все більш популярніші серед виробників, проте, процес переходу від бензину (дизелю) до електро- йде повільно і часто пробуксовує.

Головні проблеми електрифікації автомобілів

У даному випадку і виробники (54%), і споживачі (61%) називають загальні проблеми цієї затримки: дорожнеча комплектуючих, а відповідно і автомобілів, а також недостатньо розвинена заправна інфраструктура. При цьому, 60% опитаних вважають, що ключовим моментом тут є час підзарядки електромобілів – він має бути таким же, як дозаправка звичайних авто. Також 77% керівників компаній упевнені, що майбутнє за автомобілями на паливних елементах.

Хто повинен будувати інфраструктуру для електромобілів

Поки не зрозуміло, хто саме повинен взяти на себе обов’язок по створенню заправної інфраструктури для електрокарів – власники доріг, автовиробники чи хтось інший? На думку 80% споживачів, це повинні робити розробники і виробники транспортних засобів. Але, тоді автовиробникам доведеться серйозно розширювати свій бізнес і вкладатися в нього.

Цікаво, що професіонали автомобільної галузі вважають лідерами в електрифікації авто в майбутньому – BMW (21%), Tesla (15%) і китайського виробника BYD (7%).

Автономний транспорт. Автономне водіння передбачає серйозну зміну міської інфраструктури і ПДР. І хоча сьогодні в різних точках світу вже почали з’являтися перші безпілотники, перш, ніж їх почнуть впроваджувати повсюдно, людству доведеться розробити ефективні принципи їх експлуатації і безпеки.

Керівники компаній в даному випадку налаштовані оптимістично – 94% з них вважають, що до 2040 року ця система повністю запрацює.

Головні страхи про безпілотники

Всіх опитаних учасників лякає перехідний період – час, коли на дорогах вже буде багато автономного транспорту, а людство ще не придумає дієві і справедливі правила його контролю. Так, 74% керівників компаній і 85% споживачів висловлюють побоювання з приводу кібербезпеки автомобілів і їх одночасного перебування на дорогах з транспортом різного ступеню безпілотності.

Майбутнє НЕ за особистим транспортом

Однак, не дивлячись на це, більше половини опитаних переконані, що до 2025 року більшість людей не захочуть володіти власним автомобілем, а віддадуть перевагу спільному володінню. При цьому, на думку керівників компаній, у виборі спільного володіння головну роль буде грати довіра до бренду.

Серед лідерів створення самохідних технологій респонденти назвали BMW, Tesla, Ford, Daimler і китайських виробників.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.