Нововведення від ЄС: віднині авто буде складніше перетинати кордон

Нещодавно міністерство інфраструктури визнало помилку в заяві про заборону виїзду в ЄС для автомобілів, що не пройшли техогляд, але його представники повідомили, що будуть ініціювати таке обмеження в парламенті.

Мінінфраструктури має намір запровадити з 2019 року обов’язковий техогляд транспорту. Також інформували, що через вимоги Угоди про асоціацію буде заборонений в’їзд до ЄС тих автомобілів, які техогляд не пройшли.

«З наступного року, відповідно до положень Женевського Угоди 1958 року, Директив ЄС та вимог Угоди про Асоціацію України з ЄС усі автомобілі, які подорожують з України до країн-членів ЄС, обов’язково повинні мати відповідний талон проходження технічного огляду транспортного засобу. Також техогляд буде обов’язковим при першій реєстрації та перереєстрації транспортного засобу», – із тексту повідомлення на сайті міністерства.

У міністерстві визнали помилку, спростували свою попередню заяву та видалили її з офіційного сайту відомства.

При цьому у Мінінфраструктури повідомили, що ідея про заборону виїзду за кордон автомобілям без техогляду залишається в силі, а також пообіцяли подати відповідний законопроект до парламенту.

В обґрунтуванні до даного законопроекту (як і в початковому, видаленому повідомленні прес-служби міністерства) стверджується, що ці норми мають бути запроваджені «на виконання Угоди про асоціацію», хоча насправді Угода не містить такої вимоги (!).

Між тим, за неофіційною інформацією, у законопроекті йдеться про намір запровадити такі обмеження для всіх автомобілів української реєстрації, які виїжджають за кордон, а не лише для тих, що подорожують до ЄС.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.