Хаотичний рух на дорогах – поширена причина ДТП

Національна інформаційна кампанія H-Road звертає увагу українців на найбільш поширені причини дорожньо-транспортних пригод (ДТП) і закликає водіїв дотримуватися правил маневрування та безпечної дистанції.

За даними Департаменту патрульної поліції України, саме порушення правил маневрування та недотримання безпечної дистанції під час руху найчастіше призводять до аварійних ситуацій на дорогах України у 2017 році – 38,77% і 24,38% від загальної кількості ДТП відповідно. За сім місяців 2017 року внаслідок порушення правил маневрування було скоєно 33104 ДТП – серед них 1815 ДТП з постраждалими, в яких загинуло 115 осіб та 2314 травмовано. Внаслідок недодержання дистанції, за вказаний період зафіксовано 19740 ДТП – серед них 783 ДТП з постраждалими, в яких загинуло 27 осіб та 1044 травмовано.

«Статистика на даний момент є дуже сумною. Порушення правил маневрування та недотримання безпечної дистанції призводить до більшої кількості ДТП, ніж перевищення безпечної швидкості. Кожен водій мусить усвідомлювати, що нехтування навіть елементарними діями, такими як використання світлових покажчиків повороту, можуть призвести до дуже серйозних наслідків. Підвищення рівня правосвідомості щодо дотримання всіх правил дорожнього руху – обов’язкова складова для позитивних змін», – підкреслив Олексій Білошицький, Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.

Залучення уваги українських водіїв до правил маневрування та безпечної дистанції стало одним із пріоритетних напрямків Національної інформаційної кампанії H-Road, ініційованої компанією «Хюндай Мотор Україна». Так, у межах проекту розроблений спеціальний тест, за допомогою якого українці з 17 серпня по 8 вересня 2017 року можуть перевірити, наскільки добре знають ці правила.

«Хаотичний рух на дорогах і недотримання безпечної дистанції несуть серйозну загрозу. Це мусить усвідомлювати кожен водій. Запрошуємо українців пройти короткий тест і ще раз звернути увагу на ПДР, дотримання яких допоможе уникнути неприємних і небезпечних ситуацій на дорогах, а також істотних покарань за правопорушення», – прокоментував ініціативу директор з маркетингу «Хюндай Мотор Україна» Тарас Лопачак.

Варто нагадати, що згідно з Правилами дорожнього руху (ПДР), до маневрування належать: початок руху транспортного засобу (ТЗ), перестроювання в русі на іншу смугу, поворот праворуч або ліворуч, розворот, з’їзд з проїжджої частини, рух заднім ходом. Використання світлових покажчиків повороту, дотримання правил розміщення ТС на дорозі та безпечної дистанції є одними з ключових умов безпеки дорожнього руху. Ігнорування цих правил часто призводить до хаосу на дорозі та створює аварійні ситуації.

Штраф за порушення правил безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині, використання попереджувальних сигналів при початку руху чи зміні його напрямку встановлений ст. 122 ч. 2 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» та складає 425 грн. або 50 штрафних балів. У разі якщо порушення призвело до створення аварійної обстановки, покаранням є штраф 680 грн. або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Усі небайдужі українці зможуть висловити свою відданість ідеї відповідальної поведінки на дорогах за допомогою спеціально розроблених стікерів із символікою соціальної кампанії H-Road, які продаються в дилерських салонах «Хюндай». Усі кошти від реалізації атрибутики будуть спрямовані на підготовку національної паралімпійської збірної України до наступних Паралімпійських ігор.

***

 

Довідка

 

Національна інформаційна кампанія HRoad

Національна інформаційна кампанія, спрямована на покращення культури водіння та привернення уваги всіх учасників дорожнього руху до особистої відповідальності за дотримання ПДР.

  • Мета проекту – зробити українські міста та дороги кращим та більш безпечним місцем. Інформаційна кампанія реалізується в рамках програми корпоративної соціальної відповідальності компанії «Хюндай Мотор Україна» та триватиме з серпня по грудень 2017 року. Партнер соціального проекту – Національний комітет спорту інвалідів України. Патрульна поліція України підтримує ідею проекту та, в якості експерта, залучається до інформаційних активностей, спрямованих на формування суспільної свідомості щодо необхідності виконання всіх правил дорожнього руху.
  • Інформаційна кампанія передбачає комплекс заходів та активностей, націлених на донесення всім учасникам дорожнього руху – автомобілістам, мотоциклістам, велосипедистам, гіробордистам, пішоходам – важливої інформації щодо правил дорожнього руху в форматі інфографіки, відео, статей, плакатів. Небайдужі українці матимуть можливість долучитися до опитувань та продемонструвати власну відповідальну позицію щодо дотримання правил дорожнього руху за допомогою стикерів та аксесуарів із символікою H-Road.
  • Окрім соціальної місії, кампанія H-Road має благодійну складову: до виготовлення тематичних аксесуарів будуть залучені люди з інвалідністю, що дозволить забезпечити їх роботою, а всі кошти, зібрані від продажу стікерів та аксесуарів із символікою H-Road будуть спрямовані на підготовку національної паралімпійської збірної України до наступних Паралімпійських ігор.

Під час першого етапу проекту H-Road у 2016 році кошти від продажу тематичних стікерів та аксесуарів були перераховані на оплату навчання дітей-сиріт актуальним професійним навичкам. Результативність кампанії сприяла розширенню географії: влітку 2017 року проект стартував і в Сербії.

 

Прес-служба Національної інформаційної кампанії HRoad:

Євген Скачко (e-mail: eugene.skachko@180prpa.com.ua, тел.: 050 386 98 85),

Марина Куземко (e-mail: Maryna.kuzemko@180prpa.com.ua, тел.: 050 387 63 89).