15 грн за літр автогазу – не межа?

Попит на скраплений газ в Україні дуже високий. Ажіотаж довкола цін на автогаз не вщухає, адже лише за цей тиждень ціни на нього зросли до 15 грн, а лічені дні тому українські водії купували автогаз на 3-4 грн дешевше.

У чому ж причина різкого подорожчання?

Аналітики пояснюють та заспокоюють: справа у дефіциті газу. Після диверсифікації надходжень вартість автогазу має знову зменшитися.

Найбільш осучаснені країни стрімко пересідають на електрокари. Утім електромобіль – розкіш, недоступна пересічному українцю. Тож заощаджують вітчизняні водії оснащуючи свої автівки газовими установками. Встановлення такого «додатку» коштує близько 10-12 тис. грн., але окупиться таке оновлення дуже швидко, адже ціна на скраплений газ удвічі менша, ніж на бензин.

Розробником цього економ-засобу заправки автомобілів є Італія, де такою «модернізацією» займаються із середини минулого століття. Окрім того, що використання автогазу є більш економним варіантом для водіїв, це ще й екологічно безпечніше для зовнішнього середовища, ніж, наприклад, бензин чи дизтопливо.

Українці ж стали прихильниками використання скрапленого газу через доступну вартість. Про актуальність цього виду топлива свідчить статистика: за січень-травень 2017 року водії купили 1,130 млн л газу та лише 931 млн л бензину.

Але звідки ж дефіцит?

Відповідь – ціна за доставку, адже власних ресурсів у нашій країні критично бракує, а основний імпортер газу – Росія (постачає близько 50% всього автогазу, що використовує Україна). Цього року Росія скоротила постачання скрапленого газу в Україну (єдине джерело – компанія «Роснефть»). Саме тому виникла проблема з нестачею автогазу в нашій країні.

Ще однією країною-постачальником є Білорусь, але і тут з автогазом біда, подейкують, що через ремонти на заводах.

Проблема з нестачею автогазу з’явилася також через політичний аспект, адже санкції США проти Росії повпливали на газовидобування у цій країні. Штучний дефіцит росте, разом із цінами та кількістю споживачів цього топлива. Отже, продавати в Україні – справа виграшна.

Де ж рішення?

Найбільш вдалий варіант вирішення питання з автогазом – імпорт з інших країн через море. Для цього необхідно розробити систему постачання саме з країн Персидського заливу.

І у висновку…

Контролюючі органи та органи правління ніяк не обгрунтовують підвищення вартості на газ. Хоча минулорічний інцидент, коли вартість автогазу підскочила на 1 грн/л, одразу почали розглядати в Антимонопольному комітеті. Цього ж разу – жодного пояснення, хоча ціна зросла вже на 4 грн/л.

У столиці та Дніпрі відбувається ліквідація нелегальних автозаправок, які є потенційно вибухонебезпечними. Але в такому рішенні прослідковується певна бізнес-стратегія: зникнення таких заправок спровокує ще більше зростання цін.

Аналіз ринку використання автогазу показує яскраву тенденцію до підвищення вартості цього виду топлива:

2014 р. – 6,30 грн/л

2015 р. – 8,65 грн/л

2016 р. – 9,48 грн/л

2017 р. – 12 грн/л

Окрім водіїв, «постраждають» також гаманці пасажирів таксі та маршруток, адже більшість з них користуються саме скрапленим газом і вартість проїзду вираховують виходячи з ціни на автогаз.