Для покупців та виробників електромобілів передбачать податкові пільги

2 вересня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №3476 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні

Як кажуть автори, законопроект розроблено з метою стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, що дасть можливість, через включення до ланцюгів доданої вартості світових автовиробників, створити нові робочі місця і збільшити частку автовиробництва і суміжних галузей у ВВП країни.

Основні завдання законопроекту полягають у створенні сприятливих умов для залучення інвестицій у виробництво електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, а також стимулюванні попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами.

У законопроекті шляхом внесення змін до Податкового кодексу України (далі – ПК) та Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» пропонується:

  • тимчасово, до 31 грудня 2030 року, надати право платникам податку на доходи фізичних осіб включати до податкової знижки суми витрат на придбання транспортного засобу, оснащеного виключно електричними двигунами (одним чи декількома) (далі – електротранспорт), товарної підкатегорії 8703 90 10 10, у тому числі, на погашення банківського кредиту, наданого на такі цілі, за виключенням процентів за ним;
  • тимчасово, до 31 грудня 2025 року, звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та/або постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що зазначені у товарних позиціях 8701 20, 8702-8705 (крім
    8702 90 90 10) згідно з УКТ ЗЕД;
  • тимчасово, до 31 грудня 2028 року, звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів для виробництва електротранспорту товарних позицій 8701 20, 8702-8705 (крім 8702 90 90 10);
  • тимчасово, до 31 грудня 2033 року, звільнити від оподаткування прибуток (дохід) підприємств електротехнічної промисловості, отриманий від реалізації електродвигунів, літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів та зарядних пристроїв до них, електротранспорту власного виробництва (товарні позиції 8701 20, 8702-8705 (крім 8702 90 90 10));
  • тимчасово, до 31 грудня 2030 року, звільнити фізичних осіб, які набувають право власності на легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що підлягають першій державній реєстрації, від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

«В Україні існує достатній промисловий потенціал для виробництва електричного автотранспорту: п‘ять автобусних заводів, один завод вантажних автомобілів, наявні потужності по виробництву близько 300 тисяч легкових автомобілів на трьох заводах. Вже налагоджено серійне виробництво трамваїв та тролейбусів.

Усі ці фактори зумовлюють можливості для використання України в якості лоу-кост виробничого майданчика для виробництва електротранспорту.

Проте, наразі державна підтримка полягає у стимулюванні імпорту електромобілів, а не їх виробництва.

При імпорті в Україну готового легкового автомобіля з електричним двигуном:

  • справляється нульова ставка ввізного мита (з 1 січня 2016 року);
  • з початку 2018 року до 31 грудня 2022 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД (в тому числі вироблених в Україні);
  • ставка акцизного податку для транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи кількома), встановлюється у розмірі 1 євро за 1 кіловат-годину ємності електричного акумулятора таких транспортних засобів.

Запровадження такого пільгового оподаткування, збільшило кількість ввезених автомобілів на електротязі з 1706 од. в 2016 році до 3210 од. в 2017 році і до 5557 од. в 2018 році. В 2019 році було зареєстровано 7542 автотранспортних засобів на електротязі.

Як і раніше, в структурі українського ринку автомобілів з нульовим рівнем викидів продовжують домінувати автомобілі з пробігом, частка яких в 2019 році склала понад 93%.

Відповідно до Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року, затвердженої розпорядженням КМУ № 430-р від 30 травня 2018 року, заплановано збільшення частки використання електротранспорту та електромобілів, зокрема доведення частки електротранспорту у внутрішньому сполученні до 75% вже у 2030 році.

Очевидно, що разом із стимулюванням продажів легкових електромобілів, для подальшого розвитку галузі електричного транспорту та налагодження випуску нових видів продукції в Україні потрібні значні інвестиції в розширення виробництва, оновлення матеріально-технічної бази та впровадження передових технологій.

Проте зараз відсутня довгострокова державна політика щодо стимулювання розвитку галузі виробництва електричного транспорту в Україні.

З огляду на світовий досвід, заходи підтримки і стимулювання виробництва можна поділити на прямі і непрямі:

прямі методи: фінансове стимулювання, пряме інвестування капіталу, державні кредити (застосовуються в Франції, Японії, Китаї, Індії);

непрямі методи: надання різних форм податкових та митних пільг (поширені в США, Німеччині, Великобританії, Туреччині).

На сьогоднішній день майже усі світові виробники автотранспортних засобів або розпочинають, або вже розпочали виробництво електричних автомобілів, а тому у нашої країни є можливість зайняти частину ринку, який швидко розвивається. Зважаючи на переваги, отримані в рамках зони вільної торгівлі з ЄС, Україна може стати провідним майданчиком для виробництва електротранспорту, комплектуючих до нього для європейського автомобільного ринку», — пояснюють автори.

Джерело: Sud.ua

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн