Відеофіксація ПДР: коли штраф за порушення швидкісного режиму є незаконним

Органи судової влади вкотре наголошують, що вимірювання працівниками поліції швидкості руху може відбуватися лише у місцях, які позначені дорожнім знаком 5.70 ПДР, пише «Дорожній адвокат».

Так, відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону «Про національну поліцію», для забезпечення публічної безпеки і порядку поліція може використовувати автоматичну фото- і відеотехніку. При цьому, відповідно до ч. 2 цієї статті, інформація про змонтовану/розміщену автоматичну фототехніку і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.

Для цього у Правилах дорожнього руху передбачено спеціальний дорожній знак 5.70 «Фото-відеофіксування порушень», який інформує про можливу фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

Зокрема Восьмий апеляційний суд рішенням у справі № 166/224/20 наголосив, що «Контроль швидкості повинен відбуватися лише в місцях, які облаштовані відповідним знаком про здійснення відеофіксації (дорожній знак 5.70), оскільки вказане обумовлено ч. 2 ст. 40 Закону № 580-VIII, згідно з якою інформація про змонтовану/розміщену автоматичну фототехніку і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці».

Також суд зазначив, що поліцейський «не надав суду доказів проведення контролю швидкості руху автомобіля в межах дії дорожнього знаку 5.70 ПДР».

Таким чином, фіксація перевищення швидкості може проводитися працівниками поліції лише у разі встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.70. Якщо такого знаку не встановлено, то штраф за перевищення швидкості є неправомірним. При цьому довести факт наявності такого попереджувального знаку повинен саме інспектор.

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн