Законодавство: штрафи сплачуватиме належний користувач авто, а не його власник

В українському законодавстві з’явилося нове визначення – “належний користувач транспортного засобу”. Штрафи за порушення ПДР платитиме він, а не власник авто.

Належний користувач – це особа, яка у законний спосіб користується чужим транспортним засобом.

При передачі авто у користування іншій особі власник авто має можливість внести до Реєстру данні того, хто керуватиме авто, а відтак і нестиме відповідальність за вчинення адміністративного правопорушення.

Щоб внести відомості до Реєстру треба звернутись до територіальних сервісних центрів МВС або заповнити відповідні відомості на веб-сайті Головного сервісного центру МВС, підписавши їх за допомогою електронного підпису.

Підставою для внесення в Реєстр є згода обох сторін при зверненні у сервісний центр. Без власника внести себе у якості належного користувача у Реєстр можна, якщо є договір оренди (найму, позички), нотаріально посвідчена довіреність, договір фінансового або оперативного лізингу, тимчасовий реєстраційний талон.

Належним користувачем може бути будь-яка особа, якій власник передав транспортний засіб разом із свідоцтвом про його реєстрацію, та яка має посвідчення водія авто відповідної категорії. (Виключення – керівник юридичної особи, яка користується транспортним засобом на підставі договору фінансового або оперативного лізингу).

Інформація в Реєстр належних користувачів вноситься безоплатно.