В Україні побудують 10 нових автобанів і 2 автозаводи

Під час засідання Кабінету Міністрів України уряд схвалив Національну транспортну стратегію на період до 2030 року – «Drive Ukraine 2030».

Планом передбачено будівництво десятка автобанів, двох заводів з виробництва електромобілів і підвищення безпеки на дорогах країни.

Офіційна презентація стратегії «Drive Ukraine 2030» відбулася в рамках Міжнародного тижня торгівлі і транспорту, що відкрилася вчора в Одесі. Міністр інфраструктури Володимир Омелян представив цей документ в Кабміні. За словами Омеляна, стратегічною метою програми є інтеграція України в світову економіку і технологічний ривок у сфері інфраструктури.

Як говориться в програмі, будівництво десяти автобанів дозволить перетинати країну з півночі на південь і зі сходу на захід за 10 годин. Першим з них буде концесійна дорога Київ-Біла Церква, будівництво якої може початися в 2019 році. Серед пріоритетних автобани з Сум, Харкова, Дніпра, Луганська, Донецька, Одеси та Миколаєва в напрямку країн ЄС.

Окрему увагу в програмі приділено безпеці руху. Протягом 12 років планується на 90% знизити травматизм і досягти нульової дитячої смертності на дорогах. На ці цілі з Дорожнього фонду виділять 35 млрд. грн.

Ще одним пріоритетним напрямком стане розвиток електротранспорту. До 2030 року більше половини всіх представлених на українському авторинку автомобілів будуть електрокари. Окрему увагу приділено стратегії будівництва інтелектуальних доріг для безпілотників і реалізації пілотного проекту електрогенеруючої дороги.

Серед більш приземлених цілей установка більше ста автоматичних вагових комплексів, повна заміна парку громадського електричного транспорту і створення єдиного квитка для всіх видів транспорту.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.