Глава “Укравтодору” висловився проти електрокарів

В «Укравтодорі» побачили в електрокарах потенційну загрозу українським дорогам. Збільшення кількості електричних автомобілів може призвести до зниження надходжень у Дорожній фонд України і змусить чиновників шукати нові джерела фінансування.

Про це глава «Укравтодору» Славомір Новак розповів кореспонденту Укрінформ в кулуарах, під час VIII міжнародного форуму «День українського бізнесу в Польщі», що проходив у Варшаві. За словами Новака, в 2020 році єдиним джерелом фінансування Дорожнього фонду України стане акцизний збір на паливо. В цьому році це понад 40 млрд. грн. або 50% від всієї суми акцизу. У 2019 фінансування фонду буде на 75% складатися з відрахувань від акцизів на паливо. Це близько 60 млрд. грн.

Активно пересідаючи на електрокари, українці створили потенційну загрозу розробленій структурі фінансування. Скасувавши ПДВ та акциз на імпортовані в країну електрокари в січні поточного року, Верховна Рада сприяла різкому збільшенню їх кількості на дорогах країни і, як наслідок зниження продажів традиційних видів палива.

Як підкреслив Новак, на даний момент ніяких проблем з фінансуванням немає, але в «Укравтодорі» вже шукають інші джерела наповнення Дорожнього фонду. Одним із таких джерел стане електронна система зважування вантажівок під час руху. Роботи по її впровадженню вже ведуться. Також розглядається введення обов’язкової оплати за проїзд вантажного транспорту.

 Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.