Як підвищити безпеку на дорогах. Поради юриста

У першу чергу камери ставитимуть у великих містах, потім — в аварійних місцях загальних трас, пізніше — на другорядних дорогах. Якщо контроль впроваджуватимуть системно — впораються за кілька років, розповів Gazeta.ua експерт програми реформування правоохоронної та судової системи Українського інституту майбутнього Денис Монастирський.

Як функціонуватиме система контролю?

– На зразок камер у Польщі. Перехрестя ділиться на умовні квадрати. Якщо виїжджаєш на заборонний сигнал світлофора в певний квадрат — тобто на перехрестя — камера це фіксує, і надсилається повідомлення про притягнення до відповідальності. При контролі швидкості руху буде більш доречною фотофіксація. На кадрі буде видно колір, марку та номери авто, буде зазначена швидкість з автоматичного вимірювача. Причому навіть вночі.

Ті ж камери, що зараз встановлені у містах, – це просто безпекова складова і контроль руху. За ними можна побачити хіба машину, яка перебуває у розшуку.

Чи має Україна достатнього грошей для реалізації фото-, відеоконтролю на дорогах?

– Обладнання досить дороге. У комплекс для вимірювання швидкості входять відповідний вимірювач, камера, передавач, живлення, захисний бокс. Все разом коштує близько 20 тисяч доларів. Бо повинно бути якісним, визначати порушення безпомилково. Скільки загалом виділять грошей — поки що невідомо. Пришвидшить впровадження такого контролю зацікавлення територіальних громад. Якщо розподілити штрафи 50/50 між місцевим та державним бюджетами, громади зможуть отримати додаткові кошти і одночасно підвищити безпеку у власних населенних пунктах. Якщо такий варіант не спрацює, можна сподіватися на субвенції від міжнародних організацій. У Польщі, приміром, камери встановили переважно за кошти Євросоюзу. Проте у наш бік подібних заяв від ЄС поки що не звучало, і ймовірність міжнародної допомоги становить відстотків 10. У першу чергу маємо розраховувати на власні сили.

Що ще, окрім фіксації порушень, допоможе зробити дороги України більш безпечними?

– Важливий фактор безпеки — якість доріг. Зараз на ремонт виділяють в рази більше грошей, ніж раніше. Проте навіть за 2 роки виправити ситуацію неможливо, адже по факту 90% доріг потребують капітального ремонту. В Інституті майбутнього порахували, що для економіки і безпеки руху дуже вигідні бетонні дороги. Якщо їх правильно будувати — десятиліттями служать без пошкоджень. До речі, програма відновлення економіки Рузвельта була заточена саме під розвиток інфраструктури. Це дало поштовх для подальшого розвитку всієї економіки США. Так само має бути і в Україні.

Крім того, водіїв часто відволікають рекламні щити понад дорогою. В перспективі їх мають розташовувати за певними правилами — щоб не перекривали огляд і не відволікали увагу від дорожніх знаків.

Міністерство інфраструктури ініціювало дослідження питання скасування миготливого жовтого сигналу світлофора. Чи допомогло б скасування цього сигналу зменшити аварійність?

– Загалом жовтий колір на сьогодні є заборонним сигналом світлофора. Часто його ігнорують саме тому, що немає невідворотності покарання. Якщо жовтий прибрати — багатьох водіїв це спантеличить, будуть думати, що світлофор працює неправильно. Зрештою пристосуються і будуть рушати, приміром, в останні секунди зеленого. А коли світлофор вимкнено, і небезпечні перехрестя не позначаються миготливим жовтим, водій звертає на таку ділянку менше уваги. Під час останньої трагедії в Кривому Розі (внаслідок ДТП загинуло 10 осіб, ще щонайменше 12 отримали травми різного ступеня тяжкості) водій проїхав саме на жовтий миготливий о 4:45 ранку. Коли і такого сигналу не буде — смертність точно не зменшиться.

Тобто питання вирішується не скасуванням кольорів чи введенням нових. А саме контролем за порушенням ПДР. Так само нелогічно підвищувати розмір штрафних санкцій чи рівень кримінальної відповідальності. Ні в криворізькій, ні в харківській трагедіях водії не хотіли нашкодити людям. Їм здавалось, що порушували незначне правило, і цього ніхто не помітить.

Чи можливо підвищити дисципліну самих водіїв?

– Вже діє нововведення щодо водіїв-новачків. Їм видають перші права тільки на 2 роки. Якщо за цей час є порушення, за які суд відбирає права, документ не повертають власнику. Водночас додаткове підвищення суми штрафів чи кримінальної відповідальності не вплине на дисципліну водіїв. Тому тут допоможе тільки контроль камерами.

Те саме стосується обмеження швидкості в населених пунктах до 50 км/год. Без контролю їздять і зі швидкістю 90. З моменту зникнення ДАІ сформувалася ціла плеяда нових водіїв, які взагалі не стикалися з питаннями правоохоронців щодо перевищення швидкості. Зараз уряд працює над ідеєю зменшення “порогу толерантності” від 20 до 10 км/год. Також хочуть ввести кримінальну відповідальність за кермування у нетверезому стані. Думаю, з часом це впровадять. Разом з фото-відеоконтролем ці заходи дійсно можуть змінити ситуацію на дорогах.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.