Діти в авто: правила перевезення дітей в Україні, Європі та інших країнах

Із червня минулого року в Україні був введений безвізовий режим з країнами Євросоюзу. Ця подія, без сумніву, відкрила нові можливості в подорожах для багатьох українських сімей.

Для поїздки в нову країну одні вибирають літак, інші ж відправляються досліджувати нові краї на автобусі або на поїзді. Немало сімей із дітьми найчастіше віддають перевагу своєму авто – комфортно і звично. Водії, у яких є діти, просто зобов’язані знати всі правила перевезення дитини в машині в нашій країні, а при закордонній поїздці дізнатися про такі правила в інших країнах. Адже це питання навіть не стільки штрафів, скільки безпеки рідних.

Правила перевезення дітей в автомобілі. Україна

В Україні, на жаль, правилам перевезення дітей в автомобілі або іншому транспортному засобі до недавнього часу не приділялося належної уваги. Винятком були лише організовані екскурсійні або шкільні перевезення дітей автобусом. Радує, що самі водії стали більш відповідально ставиться до безпеки своїх маленьких пасажирів і все частіше обладнують свої ТЗ спеціальними автокріслами-бустерами для дітей.

Застосування дитячих автомобільних крісел забезпечує не тільки безпеку дитини в поїздці, але і є обов’язковою вимогою ПДР (хоча все, що може зробити поліцейський, попередити про заходи безпеки). Згідно з пунктом 21.11 Правил Дорожнього Руху, забороняється перевозити дітей:

  • без спеціального автокрісла дітей до 12 років і зростом нижче 145 см;
  • на сидінні мотоцикла або мопеда;
  • у темний час доби для організованих груп дітей;
  • до 16 років заборонено перевозити дітей і підлітків до 16 років в кузові вантажного автомобіля.

Порушення пункту 21.11 Правил тягне за собою штраф і складання протоколу про адміністративне правопорушення. І хоча штраф незначний, самі водії повинні більш відповідально ставитися до забезпечення безпеки маленьких пасажирів і потурбуватися про наявність в автомобілі відповідного дитячого крісла.

Перевезення дітей на передньому сидінні автомобіля

Що стосується перевезення дітей на передньому сидінні автомобіля, то ніякої відповідальності в Україні за це не передбачено, відповідають виключно батьки. У такому випадку, дитина обов’язково повинна бути пристебнута ременями безпеки у автокріслі, якщо ні – штраф у розмірі 51 грн.

Правила перевезення дітей в автомобілі в Європі та інших країнах

У Європі діють дуже жорсткі правила перевезення дітей в автомобілі. Так, наявність автокрісел для дітей в машині є обов’язковою умовою. Від країни до країни можуть варіюватися лише суми штрафів та вимоги. Загальною рекомендацією є використання автокрісел для дітей, поки їм не виповниться 12 років або вони не досягнуть 135 см у висоту.

Штрафи за порушення правил перевезення дітей в автомобілі

Згідно з правилами перевезення дітей в автомобілі, наявність дитячого автокрісла є обов’язковою в таких країнах: всі країни Євросоюзу, Росія, Японія (до 6 років), Австралія (до 1 року, з обов’язковим верхнім страхувальним ременем), Нова Зеландія (до 5 років), Канада і США (в залежності від регіонів).

Не обов’язково, але рекомендовано: Бельгія (від 3 до 11 років), Фінляндія (з 3 до 10 років), Хорватія (після 5 років), Китай, ПАР (рекомендовано), Австралія (від 1 до 15 років рекомендовано, з обов’язковим верхнім страхувальним ременем), Нова Зеландія (від 5 до 8 років тільки на сидіннях зі страхувальним ременем).

Дотримуючись правил дорожнього руху і правил перевезення дітей в автомобілі, ваша подорож по Україні або в інші країни не буде затьмарена ні аваріями, ні непотрібними штрафами. Отримуйте задоволення від сімейного туризму і будьте уважними на дорогах!

 Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.