Психіку українських водіїв планують регулярно перевіряти

Уряд затвердив план підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року. І в рамках нововведень планується ввести обов’язкове медико-психологічне тестування майбутніх водіїв. Його розробку покладуть на МВС, Мінінфраструктури та МОЗ, повідомляє НВ.

У МОЗ також обговорювали можливість приведення до європейських стандартів медичного огляду кандидатів у водії. Головним чином обговорювали систематизацію наркологічних, обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів автомобілістів.

Саму схему проведення тестування в уряді будуть розробляти. За попередньою інформацією, планують звернутися до європейської системи і ввести тестове опитування.

“Повинна бути експертиза, чи не є людина психічно хворою, чи не вживає наркотики і алкоголь. Щоб позбутися корупції в комісіях, які можна за гроші пройти, потрібні тести. У більшості цивілізованих країн використовують саме тести”, – сказала член комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Оксана Корчинська.

На даний момент при проходженні медкомісії лікарі тільки перевіряють чи не стоїть майбутній водій на обліку у психіатра.

В Європі існує практика проходження медичного огляду, але схема значно простіша, ніж у нас. Так в Австрії за 15 хвилин пацієнт тільки заповнює медичну декларацію, зазначаючи самостійно в присутності лікаря, інформацію про захворювання і у якого лікаря знаходиться під наглядом. Більше від нього нічого не потрібно.

У Франції медогляд проводиться лікарем терапевтом, сертифікованим триденним тренінгом по дорожньо-транспортній медицині. У Німеччині теж на огляд витрачають 20 хвилин, але якщо водій потрапить в ДТП, то його чекає психологічне тестування “Ідіот-тест” – це 70 запитань на логічне мислення.

У США перевіряють тільки зір, а ось в Литві вже водіїв направляють на перевірку до медичного закладу після підписання декларації із зазначенням медичних захворювань і порушень здоров’я.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.