Як обрати автошколу правильно

За кермом може виявитися майже кожен бажаючий, хто досяг 18 років і має гроші на авто. Для цього не потрібно закінчувати університети: достатньо закінчити автошколу, здати два іспити – теорію і практику в Центрі надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів (МРЕВ), – і отримати довгоочікувані права. Втім відразу після автошколи асами в керуванні не стає ніхто: водіння – це, як і будь-який практичний навик, перш за все досвід. І хтось його отримує на дорозі, а хтось бере додаткові уроки водіння у професіоналів. Хтось же обмежується автошколою, яку спочатку правильно вибрав, отримавши всі необхідні знання. Про те, як вибрати автошколу і, при необхідності, приватного інструктора, «Сегодня» розповіли Леся Шинкаренко, інструктор по контраврійному водінню автошколи “Віртуоз”, і заступник голови київського територіально підрозділу “ТСО” України (колиш. ДОСААФ) Олександр Єрмак.

Теоретична база

Як нам пояснила Леся, все залежить від цілей. Якщо ми говоримо про отримання прав категорії, що дають право водити легкове авто, то процедура стандартна і можна звернутися в будь-яку автошколу. Ви зобов’язані пройти теоретичний курс, а практичний – необов’язково, якщо ви, наприклад, і без того добре водите. Школа необхідна для того, щоб скласти іспити у МРЕВ. Якщо ж ви хочете не тільки отримати водійське посвідчення, але і дійсно навчитися водити, то вибирайте школу з ліцензією на освітню діяльність (надання послуг з навчання водіння).

Ліцензію видає управління ДАІ МВС та Міністерство освіти на основі закону України від 30.06.93 р №3353-XII “Про дорожній рух” та постанови КМУ від 20.05.09 р №490 “Про затвердження Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів та атестації їх спеціалістів”. Ліцензовані автошколи перевіряються на наявність необхідного обладнання та навчальних матеріалів, пожежну безпеку і т.д., а викладачі проходять медкомісію і атестацію, згідно з вимогами для навчання. Це важливо, оскільки водять автомобілі багато, але навчити управляти авто можуть одиниці.

Учні ліцензованих автошкіл допускаються до іспитів в МРЕВ в той час, як прості автокурси не завжди мають ліцензію, тобто вони просто дають практичні і теоретичні знання, не забезпечуючи при цьому здачу іспитів. Щоб зрозуміти, чи вірити автошколі, зверніть увагу на наявність “дошки клієнта” в її офісі: надійна школа дозвільні документи завжди розміщує у видних місцях. Якщо документів на загальному огляді немає, їх повинні надати на першу вимогу. Якщо ж з якихось причин документів взагалі немає, краще з такою школою не зв’язуватися.

Також дізнайтеся, який відсоток успішно складених іспитів: чим він вищий, тим краща якість викладання (дізнатися можна в самій школі, і пошукавши відгуки випускників). Чим довше школа працює, тим надійніша у неї репутація: оптимальний термін – від 3-5 років. І вже зовсім добре, якщо автошкола має курс контраварійної підготовки – це свідчить про кваліфікацію персоналу. Цей курс може не входити в стандартну програму, але говорить про те, що школа може дозволити собі профі, а значить, дорожить репутацією.

Практичний комфорт. Оскільки уроки в автошколі відвідують або студенти, або працюючий люд (права можна отримати після 18), як правило, уроки проводять у вихідні або в післяробочий час. Тому вибирайте школу в максимально близькою доступністю від будинку: уроки тривають в середньому по 3 години, а повертатися після 22:00 через півміста не завжди приємно. Чим частіше уроки, тим краще – менше забувається. Школи вихідного дня гарні для уроків контраварійного водіння. Середній курс навчання розрахований на 100 годин теорії та 40 годин практики, після проходження яких середньостатистичний українець може здати іспит і отримати права.

Поцікавтеся кількістю осіб у класі. Оптимально – 12-15 учнів, гірше – 25-30: питань в процесі навчання виникає багато, тому важливо, щоб знайшли час для кожної відповіді. Важлива і технічна база: автопарк з наявністю різних авто – як з АКП, так і механікою: чим більше авто, тим більше у учня шансів відкатати свої години без довгого очікування. Безсумнівний плюс – комп’ютерний клас. Наявність веб-сайту і можливості прослухати пропущені за потребою уроки онлайн теж на користь автошколи. На сайті, до речі, можна прочитати і відгуки. Але оскільки існує ймовірність, що негативні коментарі там почистять, промоніторьте форуми, щоб скласти об’єктивне уявлення.

Знання та досвід: ціна питання

У середньому вартість курсу навчання в Києві – 4500-6000 грн, в регіонах це сума може бути на 1000-1500 менше. В цю ціну входить повний курс навчання – теорія і практика. Не входить, зазвичай, медкомісія (250 грн) і самі права (250 грн).

Багато автошкіл пропонують перше заняття безкоштовно, це хороший бонус. А ось якщо вартість навчання дуже занижена (2-3 тис. грн), будьте готові до непередбачених витрат. Наприклад, з вас візьмуть вартість бензину для практичних уроків водіння, гроші на додаткові методичні матеріали або попросять оплатити частину практичних уроків.

Невпевнений в собі майбутній водій часто бере додаткові приватні уроки водіння. Вибір викладачів великий, проте, за словами Лесі, вибирати краще людину, яка займається контраварійної підготовкою, або ж автоспортсменів, тоді ви отримаєте не тільки практику, але й нові навички. Вартість приватних уроків починається від 100-150 грн., профі за своє навчання візьмуть від 400 грн. за урок. Знайти інструкторів можна в інтернеті і в автошколах.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.