10 безглуздих правил дорожнього руху з усього світу

Головним джерелом ПДР-курйозів на планеті є, звичайно, США. А все тому, що в кожному штаті, окрузі та місті є свої законодавчі акти, що регулюють дорожній рух. Зазвичай зміни приймаються після гучного інциденту місцевого значення, залишаються в силі на роки і дуже часто не працюють. Одного разу про них згадують законодавці, але тільки для того, щоб тут же скасувати. Приклад: заборона переміщатися на верблюді по автодорогах Невади. Так, в Неваді такий закон був (цікаво, що ж за історія там сталася з верблюдом?), але проіснував він недовго і був скасований ще на початку минулого століття. А легенда, що він діє, жива. Або ось нібито працює і сьогодні вимога до лондонських (варіант: мельбурнських) таксистів возити із собою в’язку сіна…

Але дивні правила дорожнього руху до сих пір існують! Ось десять з них.

Дотримуйся швидкісного режиму!

У штаті Коннектикут вас зупинить поліція (якщо зможе) за рух на велосипеді зі швидкістю понад 65 миль в годину, говорить місцевий закон. Це майже 105 км/год на наш розрахунок, не розганяйтеся так на велосипеді – особливо в Коннектикуті. А опинившись в Огайо, не забувайте при обгоні попереджати водія про свій маневр звуковим сигналом. І так, щоразу. Такий пункт міститься в місцевих ПДР. Якби всі водії дотримувалися його, Огайо був би найгучнішим штатом США.

Пасажир теж винен

В Японії можна потрапити за грати або «нарватися» на штраф, еквівалентний кільком тисячам доларів, не тільки якщо сісти самому п’яним за кермо, але і якщо виявитися пасажиром у водія, який вживав алкоголь. Причому допустимий рівень алкоголю в крові низький: 0,3 проміле, тобто склянка вина або кухоль пива на дорослу людину середніх розмірів.

Випив – вперед не сідай

До нетверезих сувора і влада колишньої югославської республіки Македонії. Там, зрозуміло, не можна сідати за кермо нетверезим, але це лише півсправи. У країні заборонено їздити п’яним навіть на передньому пасажирському сидінні. Незрозуміло, правда, що робити в тому рідкісному випадку, якщо у вас одночасно нетверезий пасажир і машина з одним рядом сидінь. Може, в багажник? Заборони на це ми в ПДР не знайшли.

Не всі кольори веселки

У Нігерії можливість закон 1977 офіційно забороняє цивільним особам використовувати автомобілі, пофарбовані в колір «армійський зелений», якщо такий автомобіль не належить нігерійській армії. Порушення карається штрафом і/або тюремним ув’язненням та конфіскацією автомобіля. Якщо розібратися, стає зрозуміло походження такого закону: в країні багато років йшла громадянська війна – то хіба мало хто видавав свою машину за армійську?

Тиша й благодать

Говоримо Туркменістан – маємо на увазі, що все строго. І з ПДР також, бо чинна версія правил забороняє водієві будь-які дії, що відволікають від керування, включаючи прийом їжі і води, куріння, а також «прослуховування радіоапаратури на підвищеній гучності». І не здумайте квапити інших учасників руху! Це теж заборонено.

Сидіть рівно

Республіка Кіпр несподівано мало відрізняється від Туркменістану в частині суворості ПДР. Вони забороняють водієві без необхідності знімати руки з керма, а також керувати автомобілем в «неналежному» положенні. Так що, якщо відчуєте непереборне бажання погрозити кулаком якомусь невмійкові на дорозі або сісти зручніше, начувайтесь – штраф становить 25 євро.

Топлес під забороною

Якщо відпустка в Таїланді здається вам прісною, ризикніть взяти автомобіль напрокат, мотоцикл або тук-тук. Країна з мало не найжахливішими пробками в світі з радістю прийме вас на своїх божевільних дорогах. Але як би не було жарко і волого, ні в якому разі не знімайте одяг: водіння топлес в країні заборонено – і чоловікам, і жінкам. І до речі, при їзді на чому-небудь двоколісному вам ще знадобиться шолом – його теж знімати не можна.

Все при собі

Перебуваючи на дорозі в Австралії, не здумайте піддатися раптовому пориву і витягнути руки (або ноги, або тулуб) у вікно або вилізти в люк, щоб відчути, як вільний вітер Зеленого континенту грається вашим волоссям. Водій і пасажири повинні перебувати повністю всередині автомобіля, і ніяка їх частина не повинна висуватися назовні. А відходячи від порожнього автомобіля далі, ніж на три метри, ні в якому разі не залишайте в ньому ключі, опущеним ручне гальмо або відкриті вікна – це теж не можна. Якщо ви відійшли від порожньої машини, стекла можуть бути опущені не більше ніж на п’ять сантиметрів. Або на два сантиметри – в залежності від того, в якому штаті Австралії ви перебуваєте.

Знай міру!

У Коста-Ріці цікаві правила щодо вживання алкоголю: згідно з ними, ви можете поєднувати алкоголь і керування транспортним засобом. Тобто ви маєте право сідати за кермо навіть з відкритою банкою пива (або келихом шампанського – кому що подобається). Але майте на увазі: якщо поліція зупинить вас п’яним – підете за грати. Тобто пити можна, водити нетверезим – не можна.

Краще б голову забув

А в Німеччині вас оштрафують, якщо у вас скінчиться бензин на автобані. Тобто спочатку ви заплатите чимало грошей за буксирування, а потім ще й штраф. Логіка проста: на автобані можна зупинятися, тільки якщо уникнути зупинки не було ніякої можливості. Могли заправитися вчасно, але забули? Значить, була можливість уникнути зупинки і ви винні – отак-то.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.