«Розумне авто» або як українські розробники борються із ДТП і автокрадіжками

Підключеними прийнято називати автомобілі, дані з яких збираються в автоматичному режимі, систематизуються і відправляються в інтернет. Як правило, це дані про пробіг авто, географії його переміщення, часу експлуатації, несправності, що виникають в автомобілі.

На дорогах розвинених країн таких машин стає все більше. В Україні цей тренд поки тільки зароджується.

Цікава ця тема і для українських розробників, які як створюють нові стартапи в цій сфері, так і працюють над продуктами для світових автовиробників в командах українських IT-гігантів.

LIGA.net вирішила розповісти про найцікавіші українські проекти.

Ангел-хранитель на дорозі

Фахівці з українського стартапу Discoperi придумали систему аналізу і передбачення небезпечних ситуацій на дорозі – Eye. Розробники створили гаджет, який сканує дорогу в режимі реального часу і повідомляє водія про потенційну загрозу навколо.

Він складається з камери, потужного процесора, sim-карти і 3G/4G передавача. На додаток до цього девайсу команда розробила ПО з використанням штучного інтелекту, big data і інтернету речей. З його допомогою водій буде отримувати повідомлення про погрози, враховуючи не тільки свої дані, а й отримані будь-яким іншим аналогічним пристроєм в окрузі.

Ідея створення такої системи з’явилася у засновника стартапу Олександра Бондаренка, коли водій таксі, який перевозив його з родиною, проїхав на червоне світло світлофора на жвавій вулиці.

Пристрій визначає ризики, пов’язані з ямами на дорогах, погодніми умовами, дорожніми знаками, які можна пропустити. «По-друге, це ризики, пов’язані з непередбаченим рухом пішоходів, велосипедистів, тварин і так далі», – розповідає Бондаренко про принципи роботи Eye.

Система здатна також виявляти ризиковану поведінку інших водіїв. ПО буде аналізувати те, як водії зазвичай керують автомобілем. І на підставі відхилення від норми буде виявляти потенційний ризик.

«Наша система виявляє найменші відхилення і порівнює їх з історією поведінки автомобіля. Якщо який-небудь автомобіль раніше показував агресивну поведінку на певній ділянці дороги, ми такий факт вважаємо змінним в обчисленні рівня ризику водія», – пояснює Бондаренко.

Він упевнений, що це перша в світі подібна система, якої немає навіть у Tesla, Mercedes, BMW або Volvo, а існуючі світові рішення щодо визначення поведінки водіїв на дорозі досить примітивні.

Зараз стартап шукає інвестиції і готується до запуску пілотного проекту в Іспанії, де у нього є підтримка з боку бізнесу і місцевої влади. Це має статися протягом 6 місяців.

«В Іспанії, за нашими оцінками, у нас вже є близько 60 000 водіїв, які зацікавлені в запуску нашого продукту. Спочатку зробимо близько 300 гаджетів», – розповідає засновник стартапу.

За його словами, в майбутньому будь-який виробник техніки зможе випускати гаджети, які будуть підходити до системи Eye. Через це ціна на них буде доступною.

«Той гаджет, який у нас є зараз, ми самі збираємо і налаштовуємо. Його ціна на ринку буде близько $250. Але, щоб вирішити проблему ДТП і смертей на дорогах, нам потрібно набагато більша кількість девайсів. Якщо до нас приєднаються й інші виробники, думаю, цю ціну можна опустити до $100», – відзначає Бондаренко.

Автотрекінг від мобільного оператора

Ще один автомобільний гаджет вже готовий і пропонується мобільним оператором Київстар. Ідею гаджета придумала українська компанія I-See.

Це «розумна» сигналізація, яка дозволяє контролювати стан автомобіля і відстежувати його місцезнаходження в разі викрадення за допомогою двох пристроїв з попередньо встановленою SIM-картою та мобільним додатком.

Як роз’яснив президент Київстар Петро Чернишов, один із пристроїв називається Автоінформер. Гаджет встановлюється в діагностичний роз’єм автомобіля (OBD-2) і контролює його стан у режимі реального часу. Водій буде отримувати повідомлення на смартфон у вигляді SMS і/або через спеціальний  мобільний додаток, якщо машину вдарили, включили запалювання, кудись на ній поїхали або відключили сигналізацію. Автовласник також дізнається, якщо проти автомобіля була використана «глушилка», так як сигнал контролюється центральним сервером.

Другий пристрій надійно сховано в машині і називається Автомаяк. Він передає інформацію про місцезнаходження авто і допомагає знайти його, якщо крадіжка сталася.

Велику частину часу Автомаяк повністю виключений. Він включається відповідно до закладеного в нього користувачем розкладу, визначає свої координати і передає їх на сервер.

Автотрекінг працює в зоні покриття зв’язку Київстар по Україні. Такий гаджет вирішує конкретну проблему: за даними Національної поліції України, за 11 місяців 2017 року Україні було зафіксовано 8231 випадок викрадення автомобілів. Тільки третина авто повернулися до власників.

Далі – більше

За прогнозами PwC, з 2016 по 2021 рік обсяг світового ринку підключених автомобілів у грошовому вираженні виросте більш ніж в три рази і перевищить 122 млрд євро. Найбільшими сегментами ринку залишаться системи забезпечення безпеки, автономного водіння і інформаційно-розважальних послуг. На їх частку в сукупності припаде 83% в 2021 році.

Ймовірно, варто чекати появи ще більшої кількості цікавих стартапів у цій сфері, в тому числі українських.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.