Що таке тюнінг і навіщо він потрібен

Що ж таке тюнінг? Це налаштування автомобіля під конкретного власника, яке виконується у незаводських умовах. Для чого він потрібен? Щоб зробити автомобіль більш пристосованим до потреб певного власника. Форсування двигуна і заміна «залізних» дисків на легкосплавні, тонування скла і збільшення кліренсу, китайський ксенон, «мухобойки» на капоті і шкіряна оббивка сидінь – все це не що інше, як тюнінг.

Звичайно, будь-які переробки заводської конструкції можуть загрожувати безпеці руху, тому в цивілізованих країнах навіть колеса нестандартних розмірів підлягають сертифікації. Однак, якщо ставитися до цієї справи вдумливо, з тюнінгу може отримати користь будь-який пересічний автомобіліст. Аuto24 наводить кілька прикладів тюнінгу складових авто.

Двигун

– Чіп-тюнінг – перепрошивки програм електронного управління інжекторним двигуном і дизелем Common Rail допомагають знизити витрату палива або підвищити потужність і крутний момент. Для тих, хто не хоче втручатися в заводський софт (наприклад, під час гарантійного періоду), існують додаткові блоки, які підключаються до штатних ЕБУ, щоб так само змінювати налаштування запалювання і вприскування палива.

– Форсування двигуна шляхом зміни ступеня стиснення, параметрів впуску та випуску – справа зараз малопоширена. До цього вдаються фани різного роду змагань на швидкість і професійні спортсмени.

– Заміна двигуна. Один із відносно поширених способів зробити свій автомобіль більш потужним – встановлення двигуна від іншої, більш дорогої версії тієї ж моделі. Це вимагає чималого обсягу робіт, проте машина виходить не менш надійна, ніж зі штатним мотором – на відміну від варіанту з форсуванням «рідного» силового агрегату.

Ходова

– Колеса. Перехід на шини меншого або більшого профілю відповідно поліпшує керованість машини на швидкості або робить її більш стійкою до поганого дорожнього покриття. Високопрофільні шини, «взуті» на диски відносно невеликого діаметру, забезпечують більш комфортну їзду по нерівностях. Ще один плюс коліс на 13-14 дюймів – шини таких розмірів помітно дешевші великих.

Кліренс

Змінити дорожній просвіт автомобіля насправді не так вже й важко: підрізати пружини або вставити під них гумові проставки можна у власному гаражі. Не в міру господарські власники, щоб підвищити прохідність і вантажопідйомність машини, ставлять високі пружини від інших моделей, що, до речі, порушує характеристики керованості. Для більш наукового підходу існують фірмові комплекти і спеціалізовані майстерні.

– Жорсткість. Машина з м’якою підвіскою при швидкісних маневрах управляється гірше, ніж із жорсткою. Деякі «гонщики» воліють навіть на своїх «щоденних» машинах їздити без комфорту, але з можливістю швидко входити в поворот – що ж, для них теж доступні жорсткі пружини і відповідні амортизатори.

Салон

– Оббивка. Сидіння, торпедо і дверні карти у нас до сих пір модно прикрашати шкірою. На вигляд – дорого і добротно, на дотик – холодно взимку і спекотно влітку. Виконувати таку роботу треба в спеціалізованому ательє, адже підбирати і шити шкіру для авто насправді непросто.

– Мультимедіа. Тільки новітні моделі авто (та й то не в кожній комплектації) мають заводську мультимедійну систему з сенсорним монітором на 7-8 дюймів, навігатором і мультисистемним програвачем. У кого такого щастя немає, можуть встановити стандартну (як правило, формату 2DIN) установку – так звану мультимедійну станцію з повним набором всіх благ: аудіо- і відеоплеєр, 3G-інтернет, GPS-навігатор, бортовий комп’ютер і ін. Для моделей, де в торпедо немає стандартної шахти формату 2DIN, можна придбати так звану «штатну магнітолу». Це 6-7 дюймовий планшетний комп’ютер на ОС Android, виконаний з облицюванням в стилі торпедо певної моделі автомобіля – з такими ж ручками, пластиковими панелями й ін.

– Акустика. Не всім подобаються також штатні динаміки – надійні, проте з невиразним звучанням. Сучасні майстри автозвуку можуть встановлювати якісні аудіосистеми як з виразним зовнішнім оформленням, так і stealth – приховані.

Отже, що таке тюнінг і для чого він потрібен, ми в основному з’ясували. Залишається засвоїти, що будь-які переробки автомобіля повинні відповідати здоровому глузду і вимогам безпеки. Українські правила дорожнього руху забороняють втручання в деякі системи транспортних засобів, однак при відсутності техогляду ці положення ПДР практично не діють – нещадно сліпучий ксеноновий мейк-ап авто і «мухобойки», що відлітають на ходу, цьому приклад. Тому в питаннях безпеки доводиться покладатися на відповідальність тих, хто ці переробки виконує.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.