Авто, що змінюють стиль їзди

В Україні кількість електромобілів зростає чи не щодня. З січня їх зареєстрували вже близько двох сотень, що на 19% більше, ніж торік. Окрім того, що їх не потрібно заправляти пальним, вони дуже швидко змінюють звички водіїв та стиль їзди.

Еlectrocars зібрали 5 звичок людей, які пересіли із авто з двигуном внутрішнього згоряння на електромобіль.

  1. Відвикли чекати щоранку

Електрокари не потрібно прогрівати перед поїздкою – скільки б градусів морозу не показував термометр. Сів, завів і поїхав.

“Пересів на електромобіль взимку торік. Перші дні заводив і чекав хвилину. Потім розумів, що цю звичку потрібно міняти. Зараз для мене навпаки – незвично було б сідати в машину й чекати поки двигун прогріється”, – каже Сергій Кравець, має електромобіль Nissan Leaf.

  1. Почали більше їздити

Опитані власники електромобілів стали проїжджати в місяць на 15-25% більше, як тільки пересіли із бензинового або дизельного авто. Звичка з’являється після перших кількох місяців володіння електрокаром – коли водій розуміє, наскільки менше грошей він став витрачати на проїзд.

«Я перестав прораховувати маршрут, щоб намотувати якомога менший кілометраж і менше витрачати на пальне. З електромобілем зайвий десяток кілометрів суттєво не вплине на витрати», – говорить Антон Обертинський з Вінниці. Він їздить на Nissan Leaf майже рік.

В середньому на 100 км пробігу електромобілем витрачають 20 грн., а на бензиновому авто – 300 грн.

  1. Стали сміливіше долати повороти

На Nissan Leaf, а також на різних моделях Tesla акумулятори вмонтовані у підлогу. Таким чином основна вага машини знаходиться в центрі. Це впливає на керованість і безпеку під час їзди. Машини практично не кренить у невеликих і середніх поворотах, тому їхні власники менше підгальмовують і сміливіше долають вигини дороги.

  1. Перестали купувати мастило і розхідники

Кожні 10-15 тис. км у бензиновому авто змінюють мастило, масляний, повітряний і бензиновий фільтр, через більший інтервал – міняють свічки запалювання, пас ГРМ тощо. Власники електромобіля з усім цим не стикаються.

Я купував електромобіль 2013 року випуску. Це шоста моя машина, всі брав вживані. Але це перша, після покупки якої я не поїхав на базар за новим глушником, а потім резонатором до нього, далі – за свічками“, – говорить киянин Сергій Кравець, їздить електромобілем Nissan Leaf рік.

Мало того, що заміна звичних автомобільних розхідників не забирає часу й економить гроші. На два технічних обслуговування в рік на бюджетне бензинове авто потрібно більш як 5 тис. грн.

  1. Полюбили їздити з гірок

На панелі приладів багатьох електромобілів є індикатори й графіки, які показують інтенсивність споживання енергії. Звісно, вона найнижча, якщо взагалі не торкатися педалі газу. Тому багато новоспечених власників електричних машин намагаються за найменшої нагоди не тиснути на газ.

«Якщо бачу, що зелене світло світить більше хвилини, а я за квартал від нього, то не тиснутиму на газ так, як би це робив на бензиновій машині. Ледь-ледь її торкаюся, а потім прибираю ногу з педалі, щоб електромобіль сповільнювався, адже скоро засвітиться жовтий і червоний. На бензиновій машині я не продумував таких речей», – говорить Олександр Сисоєв з Івано-Франківська, їздить електромобілем із 2013 року.

Оскільки більшість електромобілів провідних автовиробників оснащені системою рекуперації (зарядження акумуляторів під час з’їжджання зі схилу), то водіям в задоволення котитися з гори. При цьому не так стираються гальмівні накладки, не потрібно думати яку передачу обрати на авто з двигуном внутрішнього згоряння і механічною КПП.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.