Дороги з бетону в Україні: міфи та реальність

У Міністерстві інфраструктури оголосили «еру цементобетонних доріг» (ЦБД) для України. Проте все ж є одне, АЛЕ… наскільки виправдані такі дороги для України???

В Українському інституті майбутнього презентували дослідження, присвячене перспективам та ризикам будівництва таких доріг для України. Дані, які озвучили автори доповідей, – частково спростовують думку про те, що будувати такі дороги в Україні невигідно. Але є і проблеми, з якими неодмінно доведеться зіткнутися при будівництві ЦБД – повідомляє Buildportal

БУДУВАТИ ДОРОГО. Це не так. Згідно з даними ДП «Державний дорожній НДІ», що входить в структуру «Укравтодору», вартість 1 кв. м покриття з цементобетону майже така ж, як і вартість покриття з асфальтобетону – 1 422 і 1 466 грн. Але це середній показник для всіх категорій доріг в Україні. Наприклад, «одягати» в тверде покриття дороги I категорії набагато дешевше, ніж в асфальтобетон – економія, згідно з даними будівельної корпорації «Альтіс», може досягати 30%.

ДОРОГІ В ОБСЛУГОВУВАННІ. Відповідно до прийнятих нормативів, дорогам із асфальтобетонним покриттям необхідний поточний ремонт через шість років, через 12 – середній поточний ремонт, і на 15-му році – капітальний. За даними ДП ДерждорНДІ, мінімальний міжремонтний термін для доріг з цементобетонним покриттям – дев’ять років.

На обслуговування і будівництво 1 км дороги з твердим покриттям витрачається на 5% менше матеріалів, ніж на обслуговування кілометра дороги з м’яким покриттям. Однак витрати на оплату праці, на будівництво і обслуговування кілометра ЦБД майже в три рази вищі, ніж для доріг з асфальтобетону. Тим не менше, в загальній структурі вартості  витрати на оплату праці все одно незначні – займають менше 1,5%.

СКЛАДНО БУДУВАТИ. Базова технологія будівництва може не особливо відрізнятися, але є нюанс – термін застигання у цементобетона набагато довший, ніж у асфальтобетону – до 28 днів.

«Якщо ми почнемо масово зводити такі дороги, нам доведеться пускати машини в об’їзд, через населені пункти. А для цього в Україні недостатньо висока щільність доріг, до того ж це не сподобається людям з населених пунктів, через які поїдуть автомобілі – у нас вже були прецеденти, коли мешканці перекривали проїзд фур, тому що вони руйнували їм дороги», – нагадує Артем Безуглий, заступник директора з наукової роботи ДерждорНДІ.

І РЕМОНТУВАТИ ТЕЖ СКЛАДНО. Експерти кажуть, що все залежить від того, де проходить така дорога. «ЦБД складно ремонтувати, якщо під нею проходить каналізація, є люки – тому такі дороги намагаються не будувати в населених пунктах. Тому що тоді доводиться часто перекривати всю дорогу», – вказує Артем Безуглий.

Поза населеними пунктами при ремонті повністю перекривати потрібно не завжди. «Все залежить від ширини дороги. Якщо це, наприклад, буде чотирьохсмугова дорога, то можна ремонтувати одну ділянку, і на цей період, наприклад, організувати рух по двох смугах. А якщо це дорога 3-ої або 4-ої категорій (майже 70% в загальному кілометраж доріг України – це дороги 3-ої і 4-ої категорії, – уточн.), то її доведеться перекрити всю», – зазначає Безуглий.

Крім того, є технологія, коли на цементобетон наносять тонкий шар асфальтобетону – це підвищує зносостійкість дороги і полегшує її ремонт.

ВИЩА АВАРІЙНІСТЬ. Навпаки, дороги з цементобетонного покриття вважаються більш безпечними для водія. «Асфальт поглинає світло, дорогу з цементобетону краще видно в нічний час доби. Крім цього, у такого покриття краще зчеплення з гумою, тому гальмівний шлях у автомобіля – коротший», – каже Володимир Шульмейстер, екс-заступник міністра інфраструктури.

ЦБД – шумні. «Шум можна максимально мінімізувати. Зараз все залежить від побажання замовника – сучасні технології дозволяють підібрати максимально комфортний варіант», – зазначає Володимир Шульмейстер.

ПОТРІБЕН СПЕЦІАЛЬНИЙ ЦЕМЕНТ. Для дорожнього будівництва використовують цемент М400. «Це цемент з міцністю 400 мегапаскалів. І всі великі виробники в Україні давно випускають такий цемент. Тож навіть якщо в Україні почнуть щороку будувати по 3000 км ЦБД, заводи зможуть забезпечити будівельників сировиною», – впевнена Людмила Кріпко, керівник Департаменту науково-технічної інформації асоціації «Укрцемент».

За минулий рік сім заводів, що входять в «Укрцемент», справили 9,3 млн. тонн цементу. Резерв потужностей підприємств на 30% не задіяний.

НІКОМУ ПРОЕКТУВАТИ. За даними ДерждорНДІ, в Україні близько 15 великих компаній (разом з приватними), які займаються проектуванням, і близько 200 сертифікованих проектантів в сфері дорожнього будівництва. «Для масштабного будівництва – 2000-3000 км на рік – цього недостатньо. І з цим проблема: фахівцем за п’ять років не стати. Потрібно підвищувати престиж професії, але хто захоче йти на зарплату 6000-8000 грн?» – міркує Артем Безуглий. Одна з причин такої ситуації – низька оцінка проектних робіт. «У всьому світі такі роботи оцінюються в 5-8% від кошторисної вартості проекту, а у нас – менше 1%», – говорить він.

ВІДСУТНЯ ТЕХНІКА. Техніки для масштабного будівництва ЦБД – недостатньо. В ДерждорНДІ кажуть, що зараз в Україні тільки один сучасний бетоноукладочной комплекс, а для того, щоб хоча б почати будувати такі дороги, потрібно кілька. Коштує таке обладнання близько 1,5 млн. дол.

В залучення іноземних компаній зі спеціалізованою технікою в «Укравтодорі» не дуже вірять – з огляду на нестабільного фінансування і відсутність довгострокових спеціалізованих програм компанії з-за кордону в Україну йти не хочуть.

Проте «перша ластівка» вже є – у ЗМІ з’явилася інформація, що китайська компанія побудує об’їзну трасу із цементобенону навколо Житомира. Вона обійдеться у 42 мільйони євро.

Міністерство інфраструктури планує будівництво ще кількох бетонних доріг – від Миколаєва до Кропивницького, а також траси, що з’єднають Миколаїв, Херсон та Одесу.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.