Років за 5 політаємо на таксі

Уже влітку на вулицях Дубаю з’явиться безпілотне літаюче таксі від китайського виробника – EHang 184 – повідомляє Ліга.Бізнес. Виглядає ця штукенція, як великий квадрокоптер з кабіною для однієї людини. Творці обіцяють: дрон-таксі розрахований на 20-23 хвилини польоту на висоті до 300 метрів і здатний перемістить пасажира на 15 км. Управляти людина нічим не буде – лише задасть пункт призначення. Є тільки одна умова – пасажир має бути вагою до 100 кг.

Новина розбурхала футуристів і урбаністів. Впевненості в успіху затії додало те, що 7-хвилинний тестовий політ здійснив сам гендиректор компанії-виробника. Якщо все піде за планом, це буде перший фізично реалізований і впроваджений проект безпілотного дрона-таксі в світі.

Проб’є цей «великий квадрокоптер» скляну стелю для інших схожих проектів? Тим більше що прототипи є у Airbus, Volocopter у співпраці з Intel, Lilium і у Bell Helicopter, яка хоче постачати літаючі кабіни для Uber. І які перспективи для впровадження такого транспорту в Україні?

Дешево і з вітерцем

Як розповідає керівник Університету сингулярності в Києві Ігор Новіков, безпілотними таксі займаються лідери ринку, і це говорить про те, що технологія дійсно затребувана. За словами експерта, вона сама по собі нескладна і відносно недорога. Для роботи безпілотних літаючих таксі технологічно вже майже все готово.

«За останні 10 років розвиток дронів зробив просто феноменальний стрибок. Можна припустити, що так само швидко розвиватимуться і безпілотні літаючі таксі», – відзначає радник президента Київстар по цифрових і інформаційних технологіях Олексій Мась.

На думку експертів, перевантаженість наземного трафіку, висока вартість будівництва і ремонту доріг будуть все більше підштовхувати до використання більш дешевих технологій літаючих безпілотних засобів пересування. У майбутньому вони почнуть конкурувати з автономними автомобілями на землі.

«Ринок для цього є. Він не настільки великий і масштабний, як у наземних безпілотних автомобілів, але він буде серйозним сегментом“, – зазначає Новіков.

То коли ж політаємо?

Як розповідає Новіков, перші комерційні проекти по запуску безпілотних літаючих таксі в світі повинні стартувати в 2020-2021 роках.

«Поки називаються такі міста, як Абу-Дабі, Дубай, Париж, як основні для впровадження. Я думаю, що до цього додадуться ще кілька міст в США. Не виключено, що беспілоти з’являться в штатах Каліфорнія або Техас. І звичайно ж, в Китаї», – говорить він.

Масове виробництво таких рішень може початися приблизно через 10 років.

Не повинна залишитися в стороні від цих світових трендів і Україна. Присутність попиту на приватну авіацію на ринку створює умови для появи таких таксі і в Україні, вважає Олексій Мась.

«Я думаю, років через 5 і в Україні таксі полетять, навіть безпілотні», – додає він.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.