Tesla «спалює» майже півмільйона доларів за годину

Ілон Маск не перестає дивувати. Так, минулого тижня він представив найшвидший серійний автомобіль – оновлений Roadster. Машина розганяється до 100 км/год. за 1,9 секунд. Сам виробник електромобілів теж демонструє рекорди швидкості. За останні 12 місяців Tesla витрачала по $ 8000 кожну хвилину (або $ 480 000 на годину), розрахували в Bloomberg – повідомляє ресурс ain.ua

Якщо компанія збереже такі темпи, то у неї закінчаться гроші менш ніж за рік – у понеділок, 6 серпня, о 9:17 за київським часом. Проте сам автовиробник і більшість експертів вважають, що після успішного запуску і масштабування виробництва бюджетної Model 3 фінансова ситуація повинна стабілізуватися.

Натомість спеціалісти одночасно працюють і над поповненням бюджету компанії,вдаючись до невеликих хитрощів. Бажаючі придбати таке авто можуть залишити попереднє замовлення на Tesla Roadster. Оскільки кількість авто лімітована, то потрібно внести депозит у $ 250 000. Тільки це може принести компанії $ 250 млн. Для замовлення стандартного Roadster потрібно залишити $ 50 000. Бажаючі отримають машину не раніше 2020 року.

Компанії-клієнти також можуть внести передоплату в $ 5000 за нову вантажівку Tesla Semi, яка зійде з конвеєра в 2019 році. Така тактика депозитів вже спрацювала з Model 3. Попри порівняно невелику плату за бронь – всього в $ 1000, вона поповнила баланс компанії на більш ніж $ 400 млн.

Проте й такі надходження при поточних витратах Tesla – крапля в морі. На запуск виробництва Model 3 компанія витрачає понад $ 1 млрд. за квартал. «Вони можуть протриматися 10 місяців або рік, їм потрібні гроші, і швидко», – стверджує аналітик Bloomberg Intelligence Кевін Тинан. За його оцінками, Tesla доведеться залучати додаткові $ 2 млрд. капіталу до середини 2018 року.

У компанії ж запевняють, що на рахунках достатньо коштів, щоб до кінця березня випускати по 5000 Model 3 в тиждень. Після цієї дати Tesla планує «генерувати значні грошові потоки від операційної діяльності», говориться в листі акціонерам від 1 листопада. Також впадуть витрати, пов’язані із запуском виробництва бюджетної моделі, стверджує фіндиректор компанії Діпак Ахуджа.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.