ПАМ’ЯТКА ВОДІЯМ: ЯК ПОТРІБНО СЕБЕ ЗАХИЩАТИ, ЯКЩО ПАТРУЛЬНІ БЕЗПІДСТАВНО НАПРАВЛЯЮТЬ ВАС ПРОХОДИТИ ОГЛЯД НА СТАН СПЯНІННЯ У ЛІКАРНІ

Із внесенням змін до КУпАП в частині збільшення санкції неприродно різко підвищилась кількість безпідставних протоколів за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння.

Покарання за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння, так само як і керування у стані сп’яніння, передбачене статтею 130 КУпАП, а саме: штраф від 10200 грн. з позбавленням права керування авто від 1 року, та не містить судового розсуду. Відсутність судового розсуду означає те, що навіть якщо ви вперше притягаєтьсь до відповідальності, або випили ви «всього один бокал шампанського», суд не може винести вам інакшого покарання, а ніж зазначене вище.

Не варто сідати за кермо, якщо ви напідпитку, проте якщо вас безпідставно направляють для проходження огляду на стан сп’яніння – відстоюйте свої права!

 

  • ПАМ’ЯТАЙТЕ, перелік ознак сп’яніння за наявності яких вас може бути направлено для проходження огляду визначено законодавчо, а саме для алкогольного сп’яніння – це:  запах алкоголю з порожнини рота; порушення координації рухів; порушення мови;виражене тремтіння пальців рук;різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;поведінка, що не відповідає обстановці; для наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції – це: наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота);звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло;сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови;почервоніння обличчя або неприродна блідість.
  • ВИКЛЮЧНО за наявності такої ознаки водія може бути направлено для проходження огляду за допомогою тесту «ДРАГЕР», або до лікарні.

В усіх інших випадках направлення на огляд є безпідставним, а водій звільнений від його проходження.

  • ПАМ’ЯТАЙТЕ: у переважній більшості випадків спілкування з водієм фіксується на нагрудну камеру поліцейського, тому не потрібно провокувати патрульних «емоційною» лексикою, оскільки в майбутньому, можливо, доведеться переглядати це відео в суді для доведення своєї невинуватості, і воно може справити вирішальне враження на суддю.
  • Спокійно перепитайте, яка причина зупинки відповідно до статті 35 Закону України «Про Національну поліцію», та яке саме правило ПДР України ви порушили.
  • У разі явно протиправних та безпідставних дій поліцейських відразу розпочинайте фіксувати їх на відеокамеру телефону.
  • Якщо поліцейський все ж складає протокол про вчинення адміністративного правопорушення, – не відмовляйтесь від підпису. В графі «Пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності» зазначте: «Не погоджуюсь, вину не визнаю. Пояснення надаю на окремому аркуші» та викладіть свої аргументи на окремому аркуші і підпишіть його.
  • Якщо ви впевнені у безпідставності дій поліції, проте не знаєте як правильно сформулювати свою думку в поясненнях, не потрібно писати аби-що, обмежтесь лише записом у протоколі: «Не погоджуюсь, вину не визнаю». Решту пояснень ви зможете надати у суді під час розгляду справи, проте вже за умови наявності достатнього часу для обґрунтування своєї позиції.
  • ОБОВ’ЯЗКОВО запишіть собі номера телефонів присутніх свідків!
  • Приклад з практики. Патрульними було безпідставно зупинено автомобіль і запропоновано водію пройти медичний огляд на стан сп’яніння у лікарні, на що водій відмовився у присутності двох свідків, а в протоколі зазначив, що він не визнає власної вини. Патрульними було складено протокол за ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення – відмова від проходження огляду на стан сп’яніння та направлено матеріали для розгляду в суд. В судовому засіданні адвокатом було допитано свідків, які підтвердили факт відмови водія від проходження огляду на стан сп’яніння, разом з тим, свідки зауважили, що водій вів себе цілком адекватно та не мав ознак сп’яніння. Результат. Оскільки свідками було спростовано наявність у водія ознак сп’яніння, направлення на огляд водія було визнано безпідставним, а тому в нього не виникло обов’язку підкорюватися вимогам поліцейських. Суд став на бік водія і справа була закрита.
  • ВАЖЛИВО: якщо ви побачили у складених поліцейським документах помилки щодо персональних даних або обставин правопорушення, не робіть їм зауваження та не виконуйте за них належним чином їх роботу. Кожна допущена помилка у документах вказує на недопустимість цих документів як доказів під час розгляду справи в суді.

Приклад з практики. В протоколі про адміністративне правопорушення за ч.2 ст. 130 КУпАП  (відмова від проходження огляду на стан сп’яніння повторно на протязі року), була допущена граматична помилка у прізвищі клієнта та серії водійського посвідчення. Адвокатом було здійснено адвокатський запит на сервісний центр МВС із запитанням, чи існує людина з таким прізвищем та серією водійського посвідчення? В суд  було долучено відповідь МВС на запит про відсутність інформації у базах МВС  про людину з таким посвідченням водія. Результат. Зважаючи на відповідь МВС, суд визнав протокол недопустимим доказом,а справа була закрита у зв’язку із відсутністю складу правопорушення,

 

Стаття підготовлена управляючим партнером юридичної фірми «Брати Федорови» – Федоровим Дмитром Сергійовичем