Site icon AutoKyiv

ПАМ’ЯТКА ВОДІЯМ: ЯК ПОТРІБНО СЕБЕ ЗАХИЩАТИ, ЯКЩО ПАТРУЛЬНІ БЕЗПІДСТАВНО НАПРАВЛЯЮТЬ ВАС ПРОХОДИТИ ОГЛЯД НА СТАН СПЯНІННЯ У ЛІКАРНІ

Із внесенням змін до КУпАП в частині збільшення санкції неприродно різко підвищилась кількість безпідставних протоколів за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння.

Покарання за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння, так само як і керування у стані сп’яніння, передбачене статтею 130 КУпАП, а саме: штраф від 10200 грн. з позбавленням права керування авто від 1 року, та не містить судового розсуду. Відсутність судового розсуду означає те, що навіть якщо ви вперше притягаєтьсь до відповідальності, або випили ви «всього один бокал шампанського», суд не може винести вам інакшого покарання, а ніж зазначене вище.

Не варто сідати за кермо, якщо ви напідпитку, проте якщо вас безпідставно направляють для проходження огляду на стан сп’яніння – відстоюйте свої права!

 

В усіх інших випадках направлення на огляд є безпідставним, а водій звільнений від його проходження.

Приклад з практики. В протоколі про адміністративне правопорушення за ч.2 ст. 130 КУпАП  (відмова від проходження огляду на стан сп’яніння повторно на протязі року), була допущена граматична помилка у прізвищі клієнта та серії водійського посвідчення. Адвокатом було здійснено адвокатський запит на сервісний центр МВС із запитанням, чи існує людина з таким прізвищем та серією водійського посвідчення? В суд  було долучено відповідь МВС на запит про відсутність інформації у базах МВС  про людину з таким посвідченням водія. Результат. Зважаючи на відповідь МВС, суд визнав протокол недопустимим доказом,а справа була закрита у зв’язку із відсутністю складу правопорушення,

 

Стаття підготовлена управляючим партнером юридичної фірми «Брати Федорови» – Федоровим Дмитром Сергійовичем

 

 

Exit mobile version